ßßß
Składniki:330 gr mąki pełnoziarnistej25 gr świeżych drożdżyPół szklanki ciepłego mleka (u nas owsiane)20 gr cukru (u nas trzcinowy)25 gr miękkiego masła1 jajkoSzczypta soliJajko - do posmarowania bułekKruszonka40 gr mąki pełnoziarnistej25 gr zimnego masła25 gr cukruWykonywanie:Przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą składniki. Zagniataj palcami kruszonkę, tak aby wyglądała jak piasek.Do miski wkrusz drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw aż zacznie bąbelkować. W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, mleko, drożdże, sól i jajko. Wyrabiaj aż masa będzie gładka i elastyczna. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Uformuj bułeczki i ułóż je tworząc kształt kwiatka. Posmaruj jajkiem bułki i posyp kruszonką.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-25 minut do momentu aż będą rumiane i upieczone.Smacznego!