ßßß
Składniki:9-10 sztuk400 g mąki pszennej typ 750 (dałam 300g)100 g mąki żytniej typ 720 (dałam 100g)300 ml ciepłego mleka20 g świeżych drożdży70 g masła1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrumleko do posmarowania bułekziarna sezamu do posypania bułekWykonanie:Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Lekko mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-60 minut.Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy resztę mleka, jajko, wystudzone roztopione masło oraz rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy w cieple na 30 minut.Z ciasta formujemy bułki. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pozostawiamy w cieple na 30 minut.Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Gdy będą zrumienione, wyjmujemy i studzimy.Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki wiejskiej piekarni” Zbigniewa Prokopczuk.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)