ßßß
Składniki:2 cebule1 średnia główka młodej kapusty4 nieduże marchewki3 łyżeczki siekanego koperku2 liście laurowe6 kulek ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia1 jajko1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka suszonego majerankubułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpetymąka do obtoczenia pulpetówolej do smażeniawodaSposób wykonania:1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki.2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru.Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki i Moje Walijskie Pichcenie