ßßß Cookit - przepis na Pulpety duszone w młodej kapuście

Pulpety duszone w młodej kapuście

nazwa

Wykonanie

Sezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi!
Składniki:
2 cebule
1 średnia główka młodej kapusty
4 nieduże marchewki
3 łyżeczki siekanego koperku
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka
1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
woda
Sposób wykonania:
1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki.
2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.
4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.
5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki i Moje Walijskie Pichcenie
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/07/pulpety-duszone-w-modej-kapuscie.html