ßßß
Składniki:Pulpety:50 dag mięsa mielonego1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia1 jajko1 cebula2 łyżki kaszy manny lub bułki tartejsól, pieprzmajeranekSos:2 szklanki wodychrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznaniasól, pieprzziele angielskieliść laurowy2 łyżki mąki2 łyżki śmietany1/2 łyżeczki cukruSposób wykonania:1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety.2. W rondlu rozgrzać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie, na gotującą się wodę powoli wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można je wcześniej obamażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.3. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać chrzan (ilość do smaku wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem, zagotować.Smacznego!!!