ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Pulpety:
50 dag mięsa mielonego
1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia
1 jajko
1 cebula
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
sól, pieprz
majeranek
Sos:
2 szklanki wody
chrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznania
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety.
2. W rondlu rozgrzać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie, na gotującą się wodę powoli wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można je wcześniej obamażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.
3. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać chrzan (ilość do smaku wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2016/04/pulpety-w-sosie-chrzanowym.html