ßßß
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam klopsiki. A te gotowane i podane z dużą ilością sosu śmietankowego, z ziemniakami i marchewką z jabłkiem, to jest coś, czego nie odmówię.· 400 g mięsa mielonego· 1 sucha bułka· mleko· 1 jajko· 1-2 łyżki majeranku· ok. 5 łyżek siemienia lnianego· 1-2 łyżki mąki· 1-2 łyżki śmietany· 1-2 listki laurowe· 2-3 ziela angielskie· sól, pieprzBułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać bułkę, jajko, majeranek, połowę siemienia lnianego, sól i pieprz. Dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę. Formować kulki mocząc ręce w wodzie i obtoczyć je w mące. Gotować w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim przez około 30 min. Zagęścić powstały sos mąką, dodać śmietanę i pozostałe siemię lniane.