ßßß Cookit - przepis na PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

nazwa

Wykonanie

Bardzo cenię sobie w swojej kuchni mięso indycze, głównie ze względu na delikatny smak i walory dietetyczne. Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania. Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE pulpety z indyka w sosie koperkowym w których ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się. Świetnie smakują z kaszą jęczmienną na sypko i sałatką z czerwonych buraczków . Polecam :)
Składniki :
500g mięsa mielonego indyczego
1 jajko
1 namoczona w zimnej wodzie duża kajzerka
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
ok. ½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
olej do smażenia
Składniki sosu koperkowego :
500ml wody
½ szklanki mleka
2-3 płaskie łyżki mąki
3 - 4 łyżki siekanego koperku
1 łyżka gęstej śmietany
½ łyżki masła
sól do smaku
Wykonanie pulpetów :
Do mielonego mięsa dajemy namoczoną w wodzie bułkę dokładnie odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą, kaszę manną, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby kasza i bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy z tak przygotowanej masy mięsnej kulki i smażymy na oleju na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony. W rondelku gotujemy 500ml wody i wkładamy podsmażone pulpety ( daję zwykle 8 sztuk, a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam do kolejnego spożycia). Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek a z wywaru robimy sos.
Wykonanie sosu koperkowego :
Mąkę miksujemy w mleku i wlewamy do wywaru. Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu. Dodajemy masło, śmietanę, drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/06/PULPETY-Z-INDYKA-W-SOSIE-KOPERKOWYM.html