ßßß Cookit - przepis na Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym

Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania.
Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1/2 niewielkiej główki młodej kapusty
1/2 szklanki kaszy manny
1 cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania
1 kostka rosołowa
1 łyżka masła
pęczek koperku
sól, pieprz
olej do smażenia
(opcjonalnie 2 łyżki śmietany)
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła.
Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się na jednej patelni).
Kotlety dusić przez około 20 minut, obracając je w tym czasie jeden raz. Na koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami mąki i posiekanym koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/kotlety-z-moda-kapusta-i-kasza-manna-w.html