ßßß
Składniki:500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego1/2 niewielkiej główki młodej kapusty1/2 szklanki kaszy manny1 cebula2 jajka2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania1 kostka rosołowa1 łyżka masłapęczek koperkusól, pieprzolej do smażenia(opcjonalnie 2 łyżki śmietany)
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła.Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się na jednej patelni).
Kotlety dusić przez około 20 minut, obracając je w tym czasie jeden raz. Na koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami mąki i posiekanym koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe.