Wykonanie
Dziś u nas obiad wegetariański. Kotlety z
grochu obłuskanego, z
kaszą bulgur i pyszną surówką z
kapusty pekińskiej.
Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej . Smakiem przypomina
ryż, a wyglądem
kaszę pęczak. Zawiera dużo
białka, ma niski indeks glikemiczny i
daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najstarszych
kasz, ale w Polsce dopiero wkracza do kuchni i jest trudno dostępna. Znajdziecie ją w sklepach ze zdrową żywnością lub u naszego ulubionego sprzedawcy... skworcu.plSkładniki ; na kotlety (10 sztuk)1 szklanka
grochu2szklanki
wody lub nieco więcej1 łyżeczka
wegety2 ząbki
czosnkumajeranek, cząber1
cebula1
jajkokoperek lub
pietruszka1 czerstwa
kajzerkabułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana
oliwa lub
olej do smażenia
pieprz,
sólWykonanie;
Groch zalać
wodą, dodać
przyprawy i
zioła oraz
czosnek i gotować do momentu aż wchłonie
wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do
ziemniaków.
Kajzerkę namoczyć w
mleku,
cebulę pokroić i zeszklić na
oleju. Do masy grochowej dodać
bułkę,
cebulę,
jajko,
koperek|
pietruszkę, doprawić
pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej
oliwie.Surówka:
Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić.
Marchewkę i
żółtą paprykę zetrzeć na tarce,
pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z
jogurtu greckiego,
majonezu i 1 łyżeczki
chrzanu cytrynowego.
Kaszę gotuje się tak samo jak
ryż. Całość posypać
natką pietruszki. Smacznego!!!