Wykonanie
Pyszny pasztet z
selera, nie tylko dla wegetarian, posmakuje również mięsożercom. Można dodać kilka
pieczarek. Jeśli lubicie pasztety warzywne jak na przykład ten z
cukinii to
selerowy na pewno posmakuje, jest jeszcze lepszy od
cukiniowego.Inspiracja
2 średnie
selery2
cebule4 ząbki
czosnku3
jajka1 szklanka Bio
płatków jęczmiennych Zielony Smak2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz5 łyżek
oleju1/2 szklanki
wodySelery zetrzeć na tarce.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Selera,
cebulę i
czosnek podsmażyć na
oleju. Podlać
wodą i dusić do odparowania
wody.
Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać
jajka,
majeranek,
sól i
pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.