Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiej
maści pulpety i kotleciki. Zależnie od nastroju podaję je z sosem
koperkowym,
pomidorowym,
musztardowym lub
chrzanowym. Tym razem, w ramach "czyszczenia szafek", postanowiłam dodać do
mięsa także resztkę
kaszy kuskus, a do sosu
jogurt naturalny. Eksperyment okazał się bardzo smaczny i z chęcią powrócę do tego przepisu w przyszłości. Poniższe pulpety dobrze smakują z
ziemniakami, ale doskonale sprawdzi się tu także
ryż, bądź
makaron. Sos natomiast można dowolnie przyprawić –
ziołami, bądź nieco bardziej
ostrymi przyprawami.

Składniki:pulpety:200 g
mięsa mielonego z
indyka2 łyżki stołowe
kaszy kuskus1
jajko1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
oregano1 ząbek
czosnkusól,
pieprzolej do smażeniasos:1 szklanka
mleka1 łyżka stołowa
mąki1 kopiata łyżka
masła (około 25 g)3 łyżki stołowe
jogurtu naturalnego4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki suszonej
bazyliiłyżeczka
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprzposiekany
szczypiorekdo podania:purée ziemniaczane i ulubiona surówkaPrzygotowanie:
Kaszę kuskus wsypujemy do kubka, zawalamy osolonym wrzątkiem, tak aby zakrywał
kaszę powyżej 1 cm. Pozostawiamy na 5 minut, a następnie studzimy. Do
mielonego mięsa indyczego wsypujemy zimną
kaszę. Dodajemy
jajko,
majeranek,
oregano oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy.
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy
mąkę i ciągle mieszamy, aż powstanie zasmażka w kolorze jasnozłotym. Do zasmażki dolewamy
mleko i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty. Dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz wszystkie
przyprawy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę.Z masy na bazie
mięsa i
kaszy formujemy kotleciki, które obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym
oleju. Gdy staną się rumiane, zalewamy je gorącym sosem. Całość lekko podlewamy
wodą, przykrywamy i dusimy przez około 10-15 minut na wolnym ogniu.Następnie
jogurt naturalny hartujemy, dodając do niego kilka łyżek gorącego sosu i wlewamy do całości. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe pulpety podajemy z purée ziemniaczanym oraz surówką. Dekorujemy posiekanym
szczypiorkiem lub
koperkiem.Smacznego!