ßßß Cookit - przepis na Pulpety z indyka i kaszy kuskus

Pulpety z indyka i kaszy kuskus

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiej maści pulpety i kotleciki. Zależnie od nastroju podaję je z sosem koperkowym, pomidorowym, musztardowym lub chrzanowym. Tym razem, w ramach "czyszczenia szafek", postanowiłam dodać do mięsa także resztkę kaszy kuskus, a do sosu jogurt naturalny. Eksperyment okazał się bardzo smaczny i z chęcią powrócę do tego przepisu w przyszłości. Poniższe pulpety dobrze smakują z ziemniakami, ale doskonale sprawdzi się tu także ryż, bądź makaron. Sos natomiast można dowolnie przyprawić – ziołami, bądź nieco bardziej ostrymi przyprawami.
Składniki:
pulpety:
200 g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki stołowe kaszy kuskus
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
sos:
1 szklanka mleka
1 łyżka stołowa mąki
1 kopiata łyżka masła (około 25 g)
3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
posiekany szczypiorek
do podania:
purée ziemniaczane i ulubiona surówka
Przygotowanie:
Kaszę kuskus wsypujemy do kubka, zawalamy osolonym wrzątkiem, tak aby zakrywał kaszę powyżej 1 cm. Pozostawiamy na 5 minut, a następnie studzimy. Do mielonego mięsa indyczego wsypujemy zimną kaszę. Dodajemy jajko, majeranek, oregano oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy.
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę i ciągle mieszamy, aż powstanie zasmażka w kolorze jasnozłotym. Do zasmażki dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Z masy na bazie mięsa i kaszy formujemy kotleciki, które obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Gdy staną się rumiane, zalewamy je gorącym sosem. Całość lekko podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy przez około 10-15 minut na wolnym ogniu.
Następnie jogurt naturalny hartujemy, dodając do niego kilka łyżek gorącego sosu i wlewamy do całości. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe pulpety podajemy z purée ziemniaczanym oraz surówką. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/08/pulpety-z-indyka-i-kaszy-kuskus.html