Wykonanie
Przyznam szczerze, że wcześniej Lasagne
jadłam raz w życiu. A sama nigdy nie robiłam. Po otrzymaniu do testowania krojonych
pomidorów z firmy Valfrutta
doszłam do wniosku, że może czas spróbować? W ten oto sposób, pomimo chłodu i szarugi za oknem, w mojej kuchni zapachniało włoską kuchnią.Składniki-500 dag
mięsa mielonego-ok 6-8 płatów lasagne-
olej-puszka
pomidorów-1
cebula-4 łyżki
koncentratu pomidorowego- ok. 200 g
żółtego sera-
bazylia-
oregano-ząbek czonsku-
sól,
pieprz na sos-3/4 szkl.
mleka-5 łyżek
mąki-łyżka
masła-
gałka muszkatołowaPrzygotowanie
Mięso podsmażyć na
oleju z posiekaną
cebulą i
czosnkiem.
Pomidory poddusić na łyżce
oleju, dodać
mięso,
bazylię,
oregano,
sól i
pieprz do smaku. Wymieszać z
koncentratem pomidorowym.Przygotować sos:
Mleko zmiksować z
masłem i
mąką, przyprawić startą gałką.W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne (najlepiej odgotować je przez kilka minut, ale można też bez gotowania),
masło z dodatkami, posypywać
startym serem i polewać sosem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.
Smacznego ;-)