ßßß
Składniki:500-600 ml bulionu drobiowego400 ml mleka kokosowego150 g fileta z kurczaka1 marchewka pokrojona w słupki3 małe pieczarki8 różyczek brokuła½ puszki kukurydzy4-centymetrowy korzeń imbiru3 ząbki czosnku1 szalotka1 papryczka chilli1 i ½ łyżeczki kurkumy1 łyżka stołowa mielonej kolendry2 łyżki stołowe sosu sojowego1 łyżka stołowa sosu rybnegosok z ½ limonki1 łyżka oliwy do smażeniado podania:szczypiorek, pokrojony w słupkiplasterki papryczki chilliPrzygotowanie:Imbir, szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy razem z oliwą w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Chwilę smażymy, dodajemy kurkumę, kolendrę i jeszcze podsmażamy, aby wydobyć aromat przypraw.Dodajemy kukurydzę, marchew, brokuła, pokrojone w plastry pieczarki oraz sos sojowy i sos rybny. Obsmażamy warzywa przez około 10 minut. Następnie dolewamy gorący bulion oraz mleko kokosowe. Gotujemy chwilę i dodajemy kurczaka pokrojonego na małe paseczki. Całość grzejemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.Po skończeniu gotowania dodajemy sok z limonki. Zupę podajemy ze szczypiorem oraz papryczką chilli. Jeśli jest za mało słona, doprawiamy jeszcze sosem sojowym.Smacznego!