ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Witajcie po Świętach. Długo zastanawiałam się co zamieścić w kolejnym poście, w ramach 'Projektu Zupa' . Pomysłów miałam wiele, ale nie mogłam się zdecydować. Wreszcie stwierdziłam, że po świętach mam ochotę na mniej klasyczne potrawy. Interesowało mnie coś sycącego z nutą pikanterii. Zdecydowałam się zatem na danie kuchni orientalnej i tak powstała tajska zupa. Bardzo rozgrzewająca i smaczna. Jeśli zdecydujecie się na jej wykonanie, możecie podać ją także z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.
Składniki:
500-600 ml bulionu drobiowego
400 ml mleka kokosowego
150 g fileta z kurczaka
1 marchewka pokrojona w słupki
3 małe pieczarki
8 różyczek brokuła
½ puszki kukurydzy
4-centymetrowy korzeń imbiru
3 ząbki czosnku
1 szalotka
1 papryczka chilli
1 i ½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka stołowa mielonej kolendry
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa sosu rybnego
sok z ½ limonki
1 łyżka oliwy do smażenia
do podania:
szczypiorek, pokrojony w słupki
plasterki papryczki chilli
Przygotowanie:
Imbir, szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy razem z oliwą w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Chwilę smażymy, dodajemy kurkumę, kolendrę i jeszcze podsmażamy, aby wydobyć aromat przypraw.
Dodajemy kukurydzę, marchew, brokuła, pokrojone w plastry pieczarki oraz sos sojowy i sos rybny. Obsmażamy warzywa przez około 10 minut. Następnie dolewamy gorący bulion oraz mleko kokosowe. Gotujemy chwilę i dodajemy kurczaka pokrojonego na małe paseczki. Całość grzejemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.
Po skończeniu gotowania dodajemy sok z limonki. Zupę podajemy ze szczypiorem oraz papryczką chilli. Jeśli jest za mało słona, doprawiamy jeszcze sosem sojowym.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/04/tajska-zupa-z-warzywami-i-kurczakiem.html