Wykonanie
Dzisiaj proponuję przepyszną zupę orientalną. Jest bardzo zrównoważona w smaku, lekko słodko-pikantna. Bez problemu mogą ją jeść osoby, które nie są przyzwyczajone do pikantnych potraw. Zupa jest sycąca i doskonale poprawia humor ;)))

Składniki:5 *szklanek
bulionu drobiowego1 mała
pierś z kurczaka400 ml
mleczka kokosowego2 pędy
trawy cytrynowej1
marchew2 liście
limonki kaffir lub 3 plastry
limonki5
pieczarekkilka
suszonych grzybków shitake lub
grzybki mun1
papryczka chilli lub łyżeczka pasty
sambal oelek1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka tartego
imbiru1 ząbek
czosnku1 łyżka
cukru1-2 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
sosu rybnegoszczypiorek z
dymki i
kolendra do przybrania1 paczka
makaronu ryżowego (
nitki)*1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:Zagotować
bulion drobiowy, dodać pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka, pokrojoną w słupki
marchew i
pieczarki pokrojone w plastry, pokruszone
grzybki shitake, gotować aż składniki zmiękną.Zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać liście kaffir,
trawę cytrynową,
chilli (przekrojoną na pół),
koncentrat pomidorowy . Gotować 15 min.Gdy składniki zupy są ugotowane, a aromatyczne składniki nadały jej charakteru, czas na doprawienie zupy. Dodać
mleko kokosowe,
cukier,
sos sojowy,
sos rybny i utarty
imbir oraz delikatnie zmiażdżony
czosnek .Gotować jeszcze 10 min., wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem.W międzyczasie przełożyć do miski
makaron ryżowy i zalać go wrzątkiem, pozostawić kilka minut do zmięknięcia, następnie odcedzić na sicie.Zupę podawać z
makaronem, udekorowaną
szczypiorkiem i
kolendrą.Smacznego