ßßß
Składniki:5 *szklanek bulionu drobiowego1 mała pierś z kurczaka400 ml mleczka kokosowego2 pędy trawy cytrynowej1 marchew2 liście limonki kaffir lub 3 plastry limonki5 pieczarekkilka suszonych grzybków shitake lub grzybki mun1 papryczka chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka tartego imbiru1 ząbek czosnku1 łyżka cukru1-2 łyżki sosu sojowego4 łyżki sosu rybnegoszczypiorek z dymki i kolendra do przybrania1 paczka makaronu ryżowego (nitki)*1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:Zagotować bulion drobiowy, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w słupki marchew i pieczarki pokrojone w plastry, pokruszone grzybki shitake, gotować aż składniki zmiękną.Zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać liście kaffir, trawę cytrynową, chilli (przekrojoną na pół), koncentrat pomidorowy . Gotować 15 min.Gdy składniki zupy są ugotowane, a aromatyczne składniki nadały jej charakteru, czas na doprawienie zupy. Dodać mleko kokosowe, cukier, sos sojowy, sos rybny i utarty imbir oraz delikatnie zmiażdżony czosnek .Gotować jeszcze 10 min., wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem.W międzyczasie przełożyć do miski makaron ryżowy i zalać go wrzątkiem, pozostawić kilka minut do zmięknięcia, następnie odcedzić na sicie.Zupę podawać z makaronem, udekorowaną szczypiorkiem i kolendrą.Smacznego