ßßß
Składniki:800ml bulionu warzywnego lub drobiowego,400ml mleka kokosowego,2 cebulki szalotka,2 ząbki czosnku,1 mała papryczka chili lub inna ostra papryczka (ja użyłam mielonej)1 łyżka świeżo startego imbiru,1 łodyga trawy cytrynowej (można pominąć),1 łyżeczka kurkumy,½ łyżeczki mielonej kolendry,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka brązowego cukru,sok z ½ limonki,300g filetu z kurczaka,około 160g makaronu do dań azjatyckich (użyłam makaronu chińskiego),1 łyżka oliwyW rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulkę, czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, następnie dodajemy kurkumę, kolendrę i smażymy kolejne 30 sekund.Wlewamy bulion i mleko kokosowe, zagotowujemy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze, zalewamy zupą.