Wykonanie
W zimowe dni nie ma nic lepszego niż pyszna i gorąca zupa. A jeszcze lepiej, gdy można ją przyrządzić się w kilka chwil. Tajska zupa z
kurczakiem z dodatkiem
imbiru i
chilli nie dość, że rozgrzewa to pomaga przy przeziębieniu. Śmiało może zastąpić ciężkostrawny rosół.
Składniki:800ml
bulionu warzywnego lub drobiowego,400ml
mleka kokosowego,2
cebulki szalotka,2 ząbki
czosnku,1 mała
papryczka chili lub inna
ostra papryczka (ja użyłam mielonej)1 łyżka świeżo startego
imbiru,1 łodyga
trawy cytrynowej (można pominąć),1 łyżeczka
kurkumy,½ łyżeczki mielonej
kolendry,2 łyżki
sosu sojowego,1 łyżeczka
brązowego cukru,sok z ½
limonki,300g
filetu z kurczaka,około 160g
makaronu do dań azjatyckich (użyłam
makaronu chińskiego),1 łyżka
oliwyW rondlu rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy posiekaną
cebulkę,
czosnek,
chili (bez pestek) i starty
imbir. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, następnie dodajemy
kurkumę,
kolendrę i smażymy kolejne 30 sekund.Wlewamy
bulion i
mleko kokosowe, zagotowujemy.
Kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy
sos sojowy,
sok z limonki,
cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze, zalewamy zupą.