Wykonanie
Witam w kolejnej odsłonie 'Projektu Zupa' . Dzisiaj również mam dla Was krem, lecz tym razem z topinamburu. Aktualna
pora roku sprzyja gęstym i rozgrzewającym zupom, ale obiecuję że następnym razem pojawi się coś dla tych, którzy za zupą krem nie przepadają. :) Jeśli macie dla mnie jakąś propozycje lub chcielibyście zobaczyć tu jakiś konkretny przepis na zupę, to piszcie w komentarzach. Postaram się spełnić Waszą prośbę. Kolejny przepis w ramach projektu już 12-go lutego. Co się zaś tyczy samego topinamburu, to mam okazję jeść go po raz trzeci. Jest to warzywo bulwiaste o dość specyficznym, lekko
orzechowym posmaku. Niegdyś zapomniane, teraz ponownie wraca na polskie stoły. Topinambur ma wiele wartości odżywczych i polecany jest również w diecie bez
cukru. Moim zdaniem warto spróbować go chociaż raz w życiu, bo jak wiele potraw i składników, przez niektórych jest uwielbiany przez innych niekoniecznie.

Składniki:250-300 g bulw topinamburu2 średniej wielkości
ziemniaki1
cebula600-700 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego50 ml
mleka50 g
masła3 ząbki
czosnkususzony
tymianekmała gałązka
rozmarynusól,
pieprzbulion:ćwiartka z
kurczaka1,2 l
wody2
marchewki2
pietruszkikawałek
selera2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego3 kulki
pieprzudekoracja:kawałki
parmezanususzony
tymianekPrzygotowanie:Z obranej
włoszczyzny i
kurczaka gotujemy
bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy
pietruszki oraz
serlera, a także usuwamy
przyprawy (
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz). Wyjęcie
marchewek nie jest konieczne, bowiem po zblendowaniu nie zdominują smaku, a Wasza zupa zyska ładną lekko
pomarańczową barwę. Ja dla koloru dodałam pół dużej
marchewki.
Ziemniaki i topinambur dokładnie płuczemy pod zimną
wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy
masło. Wrzucamy drobno posiekaną
cebulę oraz
czosnek. Lekko podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone wcześniej
ziemniaki i topinambur. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, często mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy 600 ml
bulionu oraz wrzucamy gałązkę
rozmarynu. Całość grzejemy przez 20-30 minut, na wolnym ogniu.Wyjmujemy
rozmaryn, a zupę odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie blendujemy ją razem z
mlekiem na gładki krem. Dla lepszego efektu możemy przetrzeć ją przez sito, wówczas będzie bardziej aksamitna i kremowa. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę
bulionu. Przed podaniem zupę podgrzewamy, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem. Serwujemy z kawałkami
parmezanu oraz ulubionymi
ziołami:
tymiankiem lub
natką pietruszki.Smacznego!