ßßß
Składniki:250-300 g bulw topinamburu2 średniej wielkości ziemniaki1 cebula600-700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego50 ml mleka50 g masła3 ząbki czosnkususzony tymianekmała gałązka rozmarynusól, pieprzbulion:ćwiartka z kurczaka1,2 l wody2 marchewki2 pietruszkikawałek selera2 liście laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzudekoracja:kawałki parmezanususzony tymianekPrzygotowanie:Z obranej włoszczyzny i kurczaka gotujemy bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy pietruszki oraz serlera, a także usuwamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz). Wyjęcie marchewek nie jest konieczne, bowiem po zblendowaniu nie zdominują smaku, a Wasza zupa zyska ładną lekko pomarańczową barwę. Ja dla koloru dodałam pół dużej marchewki.
Ziemniaki i topinambur dokładnie płuczemy pod zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Lekko podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki i topinambur. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, często mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy 600 ml bulionu oraz wrzucamy gałązkę rozmarynu. Całość grzejemy przez 20-30 minut, na wolnym ogniu.Wyjmujemy rozmaryn, a zupę odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie blendujemy ją razem z mlekiem na gładki krem. Dla lepszego efektu możemy przetrzeć ją przez sito, wówczas będzie bardziej aksamitna i kremowa. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bulionu. Przed podaniem zupę podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Serwujemy z kawałkami parmezanu oraz ulubionymi ziołami: tymiankiem lub natką pietruszki.Smacznego!