ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Home / domowy posiłek / kartoflanka / kuchnia domowa / przepisy tradycyjne / tanie danie / zupa / zupa kartoflanka / zupa ziemniaczana / Zupy / Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Pyszna rozgrzewająca i syta zupa ziemniaczana . W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa kartoflanka świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;)
Składniki
30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta rozmarynu.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i płukamy.
Do 2 litrów zimnej wody wkładamy włoszczyznę, marchewkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
Ziemniaki obieramy, również kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw.
Czosnek obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, następnie wyciskamy czosnek i go podsmażamy.
Cebulę również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor.
Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy.
Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min.
Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem.
Enjoy!:)
About Antolka Jakuszkowa
Źródło:http://kuchniapelnapasji.blogspot.com/2014/11/zupa-ziemniaczana.html