ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

nazwa

Wykonanie

Zanim jeszcze wspólnie wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, mam dla Was przepis na zupę krem z brokułów. Generalnie jest to danie, które wykonałam po raz pierwszy mając jakieś 13 lat. Był to wówczas mój samodzielny debiut w kuchni, nie licząc oczywiście gotowania makaronu lub przygotowywania jajecznicy. Przepis spodobał mi się podczas przeglądania kobiecej gazetki z maminych zbiorów. Do dziś recepturę trzymam wyciętą i wklejoną do zeszytu z przepisami. Niestety po tylu latach nie mam pojęcia z jakiej gazety pochodzi. Z uwagi na ogromny sentyment jakim darzę tą zupę, z ochotą dzielę się z Wami tym przepisem. Aktualnie wprowadziłam do niego kilka modyfikacji i brokułowy krem jest jeszcze smaczniejszy :).
Składniki:
2 główki brokuła
1 - 1,2 l bulionu warzywnego
¾ szklanki śmietanki 36%
100 g sera pleśniowego
1 cebula
3 stołowe łyżki masła
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
bulion warzywny:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
2 średniej wielkości ziemniaki (pokrojone w kostkę)
4 suszone grzyby
1,5 l wody
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce oliwy. Odstawiamy na później. Z warzyw gotujemy bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy wszystkie jarzyny oprócz ziemniaków, a także usuwamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz).
Brokuły oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą, dzielimy na różyczki. Masło rozgrzewamy w dużym garnku, dorzucamy brokuły i delikatnie podduszamy przez 5 minut, uważając aby ich nie przypalić. Dolewamy bulion (około 1-1,2 l) wraz z ziemniakami oraz dodajemy przesmażoną cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Kilka różyczek brokuła odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy wraz z wywarem i ziemniakami.
Śmietankę miksujemy razem z serem pleśniowym, dodajemy do zupy. Całość ponownie podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy ciepłą, ale nie gorącą, udekorowaną różyczkami brokuła lub grzankami.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/12/zupa-krem-z-brokuow.html