Wykonanie
Zanim jeszcze wspólnie wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, mam dla Was przepis na zupę krem z
brokułów. Generalnie jest to danie, które wykonałam po raz pierwszy mając jakieś 13 lat. Był to wówczas mój samodzielny debiut w kuchni, nie licząc oczywiście gotowania
makaronu lub przygotowywania jajecznicy. Przepis spodobał mi się podczas przeglądania kobiecej gazetki z maminych zbiorów. Do dziś recepturę trzymam wyciętą i wklejoną do zeszytu z przepisami. Niestety po tylu latach nie mam pojęcia z jakiej gazety pochodzi. Z uwagi na ogromny sentyment jakim darzę tą zupę, z ochotą dzielę się z
Wami tym przepisem. Aktualnie wprowadziłam do niego kilka modyfikacji i
brokułowy krem jest jeszcze smaczniejszy :).

Składniki:2 główki
brokuła1 - 1,2 l
bulionu warzywnego¾ szklanki
śmietanki 36%100 g
sera pleśniowego1
cebula3 stołowe łyżki
masła2 ząbki
czosnkułyżka
oliwysól,
pieprz do smaku
bulion warzywny:2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1 mały
por2 średniej wielkości
ziemniaki (pokrojone w kostkę)4
suszone grzyby1,5 l
wody2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego3 kulki
pieprzuPrzygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce
oliwy. Odstawiamy na później. Z warzyw gotujemy
bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy wszystkie jarzyny oprócz
ziemniaków, a także usuwamy
przyprawy (
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz).
Brokuły oczyszczamy, płuczemy pod zimną
wodą, dzielimy na różyczki.
Masło rozgrzewamy w dużym garnku, dorzucamy
brokuły i delikatnie podduszamy przez 5 minut, uważając aby ich nie przypalić. Dolewamy
bulion (około 1-1,2 l) wraz z
ziemniakami oraz dodajemy przesmażoną
cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Kilka różyczek
brokuła odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy wraz z
wywarem i
ziemniakami.
Śmietankę miksujemy razem z
serem pleśniowym, dodajemy do zupy. Całość ponownie podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Zupę podajemy ciepłą, ale nie gorącą, udekorowaną różyczkami
brokuła lub grzankami.Smacznego!