ßßß
Składniki:2 główki brokuła1 - 1,2 l bulionu warzywnego¾ szklanki śmietanki 36%100 g sera pleśniowego1 cebula3 stołowe łyżki masła2 ząbki czosnkułyżka oliwysól, pieprz do smakubulion warzywny:2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 mały por2 średniej wielkości ziemniaki (pokrojone w kostkę)4 suszone grzyby1,5 l wody2 liście laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzuPrzygotowanie:Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce oliwy. Odstawiamy na później. Z warzyw gotujemy bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy wszystkie jarzyny oprócz ziemniaków, a także usuwamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz).Brokuły oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą, dzielimy na różyczki. Masło rozgrzewamy w dużym garnku, dorzucamy brokuły i delikatnie podduszamy przez 5 minut, uważając aby ich nie przypalić. Dolewamy bulion (około 1-1,2 l) wraz z ziemniakami oraz dodajemy przesmażoną cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Kilka różyczek brokuła odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy wraz z wywarem i ziemniakami.Śmietankę miksujemy razem z serem pleśniowym, dodajemy do zupy. Całość ponownie podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy ciepłą, ale nie gorącą, udekorowaną różyczkami brokuła lub grzankami.Smacznego!