Wykonanie
Bulion warzywnySkladniki :
Por 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 główka.
marchew 4 szt.nać
selera - jedna łodyżkapół
selera (korzeń)
pietruszka 1 szt. (korzeń)swieża
natka pietruszkiswieży
rozmaryn (mała gałązka)
lubczyk swieży (kilka listków)
masło lub
oliwasól morka
pieprzliść laurowy (3 listki)
ziele angielskie (3 ziarna)
gożdziki (szt.5)
suszone grzybyWykonanie :Do napełnionego
wodą garnka wrzucamy umyte, przygotowane warzywa w kolejności: 1)
por, 2)
cebulę nabijamy
goździkami (jeżeli ktoś chce
moze wg tradycyjnej kuchni polskiej
cebulę podpiec),3)
suszone grzyby (mogą być
prawdziwki), które wcześniej myjemy i moczymy, po czym wrzucamy do naszego
bulionu, 4) caly jeden obrany
czosnek, 5)
marchew obraną i przeciętą wzdłuż na dwie połowy, 6)
pietruszkę obraną i naciętą od szerokiej strony, 7) połowę obranego
korzenia selera, 8) gałązkę
rozmarynu (jeżeli ktoś nie lubi swieżych
ziół - nie ma takiej konieczności, można świeżą
natką pietruszki dodawaną na końcu), 9) następnie
lubczyk, który chyba każdy lubi,
doda bulionowi wspaniałego aromatu, 10)
liście laurowe,
ziele angieslkie, 11) z
solą ostrożnie - na poaczatek 3 łyżeczki od
herbaty ( w zaleznosci od pojemnosci garnka), 12)
pieprz do smaku.. Przy końcu gotowania dodajemy łyżkę stołową
masła lub
oliwy (nada naszemu rosołowi autentyczności, ale nie trzeba dodawać tłuszczu). Całość gotujemy około godziny.Na koniec przecedzamy i rozlewamy gorący
bulion do słoików, zakręcamy na gorąco i po ostygnięciu wkładamy do lodówki. To jest niezawodny sposób na konserwowanie
bulionu i to nie tylko warzywnego. Ponad dwa tygodnie spokojnie zachowują swoją świeżość. Każdego dnia możemy dzięki temu przygotować różne dania, zupy i sosy na bazie tych właśnie
bulionów.Proszę również zwrócić uwagę, że w moich daniach nie ma ulepszaczy
smakowych.Polecam iść tą
drogą dla naszego dobra a przede wszystkim zdrowia.Życzę Smacznego !