ßßß
przepis stąd1 kość schabowa wędzona lub żeberka wędzone ok. 600 g (ja użyłam 300 gramów wędzonego boczku)3 ziemniaki2 marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + mały por lub 1 średnia cebula ( użyłam mrożonki)mała garść grzybków suszonych5 - 6 średnich pieczarek (nie dałam, bo nie miałam)2 duże ząbki czosnku5 łyżek kaszy jaglanejsól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście lauroweKości schabowe ugotować aż mięsko będzie swobodnie odchodzić, przecedzić, do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, cebulę, posiekany czosnek, namoczone wcześniej i pokrojone grzyby suszone, pieczarki, sól i przyprawy.Po 15 minutach gotowania wrzucić oskubane mięso i przepłukaną kaszę jaglaną, gotować do miękkości kaszy, dosmaczyć.