ßßß
Składniki:4-6 porcji – w zależności od głodu :)500 g pieczarek5 ziemniaków2 udka / 1 porcja rosołowa2 marchewkipietruszka (korzeń)pół pora½ selera (korzeń)1/2 cebuli2 listki laurowepęczek pietruszki4 ziarna pieprzusól2 kostki drobiowe/warzywne (opcjonalnie)śmietana/jogurt do podaniaWykonanie:Marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler, por, cebulę obieramy. Marchew i pietruszkę rozdrabniamy na 4 części. Porcję rosołową / udka myjemy. Wszystko wkładamy do dużego garnka i zalewamy co najmniej 2 litrami wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po tym wyjmujemy je z zupy (poza marchewką). Pieczarki i ziemniaki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie przyprawiamy zupę solą. Dla wyraźniejszego smaku możemy dodać 2 kostki drobiowe lub warzywne. Na koniec siekamy pietruszkę i posypujemy nią nalaną do talerzy zupę. Możemy również dodać kleks śmietany lub (dla dbających o dietę ;) ) jogurtu. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)