Wykonanie
Jako, że jesień ma nas w tym tygodniu zaszczycić znacznym spadkiem temperatur, czas na rozgrzewające zupy. Nasza pierwsza propozycja w tym sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie
wywaru rosołowego z pysznymi
ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :)
Czas przygotowania: około 1,5hIlość porcji: Duży garnekSkładniki:Porcja rosołowaCztery
ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu)Dwie
marchewkiDwie
pietruszkiDwa
ziemniakiCebula (można pominąć)
SelerPorSól,
pieprzPorcje rosołową myjemy pod bieżącą
woda i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną
wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
woda zacznie wrzeć zbieramy osad, zmniejszamy ogień i dolewamy nieco zimnej
wody (około szklanki). Dorzucamy kilka ziarenek
pieprzu i
sól.
Marchewkę,
ziemniaki,
pietruszkę i
seler myjemy pod bieżącą
wodą i obieramy.
Marchewkę i
ziemniaki kroimy w kostkę.
Seler i
pietruszkę zostawiamy w całości.
Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż
ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach
ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe.