ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Przepis jak to mówią z "dziada pradziada" stara poczciwa ziemniaczanka. Gotują wszyscy i każdy inaczej :)
A tak gotuję ja:
Składniki:
70 dag obranych ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
20 dag kości wieprzowej lub skrzydełko z kurczaka
1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna jałowca, 2 gałązki świeżego lub suszonego rozmarynu, 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
2 l wody
2 łyżki "Barszcz biały" z torebki (u mnie Winiary), sól, pieprz
Kości najlepiej "schabowe" przepłukuję zalewam zimną wodą i wstawiam na ogień, dodaję opieczoną z obu stron cebulę, obrany ząbek czosnku, oczyszczoną pietruszkę i seler oraz przyprawy (liść, ziele, jałowiec, rozmaryn, Vegeta). Gotuję wywar 0,5 godziny. W tym czasie obieram ziemniaki i marchewki. Przepłukuję i kroję: ziemniaki w kostkę, marchewki w krążki. Wywar przecedzam zalewam nim pokrojone warzywa, gotuję 15 min. od zagotowania. Należy sprawdzać twardość ziemniaków, są różne odmiany i różny czas ich gotowania. 2 łyżki barszczu z torebki mieszam w 1/2 szk. zimnej wody dodaję do zupy. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję.
Smak dzieciństwa :)
Ps. Można dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaskę lub pokrojony plasterek wędzonego boczku. Gotujemy razem z ziemniakami i marchewką. Całkowicie zmienia smak zupy na jej korzyść oczywiście.
Polecam spróbować obu wariantów :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/01/zupa-ziemniaczana.html