Wykonanie
Przepis jak to mówią z "dziada pradziada" stara poczciwa ziemniaczanka. Gotują wszyscy i każdy inaczej :)A tak gotuję ja:

Składniki:70 dag obranych
ziemniaków2
marchewki1
pietruszka1/2
selera1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku20 dag kości wieprzowej lub skrzydełko z
kurczaka1
liść laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiego, 2 ziarna jałowca, 2 gałązki świeżego lub suszonego
rozmarynu, 1 łyżka
przyprawy typu
Vegeta2 l
wody2 łyżki "Barszcz biały" z
torebki (u mnie
Winiary),
sól,
pieprzKości najlepiej "
schabowe" przepłukuję zalewam zimną
wodą i wstawiam na ogień, dodaję opieczoną z obu stron
cebulę, obrany ząbek
czosnku, oczyszczoną
pietruszkę i
seler oraz
przyprawy (liść, ziele,
jałowiec,
rozmaryn,
Vegeta). Gotuję
wywar 0,5 godziny. W tym czasie obieram
ziemniaki i
marchewki. Przepłukuję i kroję:
ziemniaki w kostkę,
marchewki w krążki.
Wywar przecedzam zalewam nim pokrojone warzywa, gotuję 15 min. od zagotowania. Należy sprawdzać twardość
ziemniaków, są różne odmiany i różny czas ich gotowania. 2 łyżki barszczu z
torebki mieszam w 1/2 szk. zimnej
wody dodaję do zupy. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 10 minut. Doprawiam
solą,
pieprzem. Podaję.

Smak dzieciństwa :)Ps. Można dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną
kiełbaskę lub pokrojony plasterek
wędzonego boczku. Gotujemy razem z
ziemniakami i
marchewką. Całkowicie zmienia smak zupy na jej korzyść oczywiście.Polecam spróbować obu wariantów :)