Wykonanie
Jaka byłaby Wielkanoc bez żurku? No właśnie... odpowiedziałabym, że zwyczajna, bo w moim domu rodzinnym nigdy nie serwowano
żurku w czasie Świąt. Postanowiłam przełamać ten zwyczaj i przygotować swój żurek od początku do końca. :)

Składniki:
bulion (około 1,5-1,7 l)porcja
mięsa wieprzowego z kością (u mnie 250 g
żeberek)2
marchewki2
pietruszkikawałek
porakawałek
selera1 mała
cebulakilka
suszonych grzybów4 ziarenka
pieprzu2
listki laurowe3 kuleczki
ziela angielskiegożurek:250-350 ml zakwasu na żurek (z tego przepisu)
bulion (1,5-1,7 l)kawałek
wędzonego boczku400 g surowej
białej kiełbasy2 łyżeczki tartego
chrzanu100 ml
śmietanki 30%1-2 ząbki
czosnku1 stołowa łyżka
majerankuświeżo mielony
pieprzsóldo podania:2-3
jajka ugotowane na twardo
chlebPrzygotowanie:
bulion:
Włoszczyznę myjemy, obieramy i odstawiamy na później.
Mięso płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Układamy w garnku, dolewamy 1,5-1,7 l zimnej
wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa,
grzyby,
listki laurowe,
pieprz oraz
ziela angielskie. Podlewamy szklanką
wody i gotujemy pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Gotowy
bulion odcedzamy.
jajka:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Odstawiamy do momentu przygotowania zupy.żurek:Do przecedzonego
bulionu wkładamy w całości
kiełbasę oraz
wędzony boczek, grzejemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy dokładnie wymieszamy zakwas. Najlepiej dodawać go stopniowo, po pół szklanki, wówczas żurek nie będzie zbyt kwaśny (ja wlałam cały swój zakwas tj. 350 ml, ale ilość ta może być inna, zależnie od Waszych preferencji
smakowych oraz mocy zakwasu). Po dolaniu zakwasu dodajemy
majeranek, tarty
chrzan, świeżo zmielony
pieprz,
sól oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie z zupy wyjmujemy
boczek oraz
kiełbasę.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę, a każdą
kiełbasę dzielimy na 2-3 części, po czym z powrotem umieszczamy je w zupie. Kremówkę przelewamy do szklanki, dodajemy do niej 3-4 łyżki
żurku, następnie mieszaninę dolewamy do pozostałej części zupy. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z połówkami ugotowanych
jajek oraz kromkami
chleba. Smacznego!
