ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicy, pomidorów i papryki

Zupa z soczewicy, pomidorów i papryki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio po raz pierwszy kupiłam czerwoną soczewicę i zaczęłam z nią eksperymentować w kuchni. Muszę przyznać, że są to eksperymenty bardzo udane. ;) Początkowo podjęłam próby przetestowania gotowych receptur, aby poznać produkt, a teraz jestem na etapie tworzenia własnych połączeń smakowych. Niemniej jednak na początek mam dla Was przepis (z moimi drobnymi modyfikacjami) na sycącą i pyszną zupkę od Kwestii Smaku .
Składniki:
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
warzywa (2 marchewki, 2 cebulki dymki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por, 2 ząbki czosnku, 1 zabłąkana w lodówce pieczarka)
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka pomidorów bez skórek
400ml soku pomidorowego
(u mnie sok pomidorowo-paprykowy z przetworów od mojej mamy)
250g czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki kuminu
2 liście laurowe
1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony pieprz
kilka kulek czerwonego pieprzu
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego
do podania: posiekany świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając (warzywa mają się zeszklić, a nie przyrumienić). Do gotowych warzyw dolewamy bulion, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy (u mnie pomidorowo-paprykowy) i zagotowujemy ponownie. Po kolejnych 10 minutach gotowania, gdy warzywa są miękkie blendujemy całą zupę na krem. Następnie odstawiamy z powrotem na gaz, zagotowujemy i dodajemy opłukaną, odsączoną soczewicę. Gotujemy przez 10-15 minut, aż soczewica zmięknie. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/11/zupa-z-soczewicy-pomidorow-i-papryki.html