Wykonanie
Ostatnio po raz pierwszy kupiłam
czerwoną soczewicę i zaczęłam z nią eksperymentować w kuchni. Muszę przyznać, że są to eksperymenty bardzo udane. ;) Początkowo podjęłam próby przetestowania gotowych receptur, aby poznać produkt, a teraz jestem na etapie tworzenia własnych połączeń
smakowych. Niemniej jednak na początek mam dla Was przepis (z moimi drobnymi modyfikacjami) na sycącą i pyszną zupkę od Kwestii Smaku .

Składniki:

1 łyżka stołowa
oliwy z oliwekwarzywa (2
marchewki, 2
cebulki dymki, 1
pietruszka, kawałek
selera, 1
por, 2 ząbki
czosnku, 1 zabłąkana w lodówce
pieczarka)1,5 litra
bulionu warzywnego lub drobiowego1 puszka
pomidorów bez skórek400ml
soku pomidorowego(u mnie
sok pomidorowo-
paprykowy z
przetworów od mojej mamy)250g
czerwonej soczewicy1/2 łyżeczki kuminu2
liście laurowe1 łyżeczka zmielonej suszonej
kolendryświeżo zmielona
sól morskaświeżo zmielony
pieprzkilka kulek
czerwonego pieprzułyżeczka
sosu sojowego2 łyżeczki
sosu rybnegodo podania: posiekany świeży
szczypiorekPrzygotowanie:Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy
oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając (warzywa mają się zeszklić, a nie przyrumienić). Do gotowych warzyw dolewamy
bulion, dodajemy wszystkie
przyprawy oraz pokrojone w kostkę
pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy
sok pomidorowy (u mnie
pomidorowo-
paprykowy) i zagotowujemy ponownie. Po kolejnych 10 minutach gotowania, gdy warzywa są miękkie blendujemy całą zupę na krem. Następnie odstawiamy z powrotem na gaz, zagotowujemy i dodajemy opłukaną, odsączoną
soczewicę. Gotujemy przez 10-15 minut, aż
soczewica zmięknie. Doprawiamy ewentualnie do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy ze świeżym
szczypiorkiem. Smacznego!
