Wykonanie
Pyszna w smaku i zdrowa pasta warzywna do kanapek. Można ją również zrobić z gotowanych np. w rosole warzyw. Ja jednak polecam pieczoną. Ma więcej składników odżywczych.
Jeśli chodzi o wygląd, to może nie jest najpiękniejsza. Za to nadrabia smakiem i zapachem.Do swojej pasty wykorzystałam:3
marchewki,3
pietruszki,połowę
selera,1
cebulę,niewielki kawałek
pora,2 ząbki
czosnku,
sól morska,
pieprz do smaku.Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam i obrałam. Pokroiłam je na ćwiartki, paseczki i ułożyłam na blachę do pieczenia. Piekłam wszystko w piekarniku ok 15-20 minut zaglądając by warzywa za bardzo nie spiekły się ale stały się miękkie. Niestety
czosnek wyjęłam trochę wcześniej.Po wystudzeniu warzyw zmiksowałam je. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Niestety moja familia nie przepada za
ziołami więc ciężko mi było przemycić je w paście. podzieliłam więc pastę na pół i do swojej porcji dodałam
zioła prowansalskie (przepis tutaj)