Wykonanie
Aby osiągnąć dobry smak rosołu najlepiej ugotować go dzień wcześniej lub zacząć gotowanie rano.Składniki:
woda około 3l1 noga z
kurczaka1 kawałek
mięsa wołowego ok. 200g
rostbefuwłoszczyzna: 1
marchew, 1
pietruszka, kawałek
selera, kawałek
kapusty, mały
por,
czosnek w łupince, średnia
cebulka opieczona
przyprawy: 4 ziarenka
pieprzu, 4 ziarna
ziela angielskiego, 4 ziarna
owoców jałowca, 2
suszone grzybki, 2
liście laurowezioła: gałązka
rozmarynu, lebiodki,
melisy,
mięty (opcjonalnie)
natka pietruszki,
kopru,
selera (w sezonie)łyżka
VegetyOch dużo tego ale za to będzie pysznie...
Mięso zalewam zimą
wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram sitkiem szumowiny, gotuję delikatnie około 20 minut. Dodaję
włoszczyznę i
przyprawy. Ważne jest by rosół tylko "pyrkał" wówczas będzie klarowny. Nie przykrywam pokrywką. Po około godzinie "pyrkania" gdy
mięso będzie miękkie dodaję
zioła, łyżkę
Vegety pozostawiam na ogniu 5 minut. Odstawiam z ognia przykrywam pokrywką i czeka do obiadu. (Jeżeli podaję na drugi dzień po przygotowaniu, wówczas po ostudzeniu wkładam do lodówki.)Przed podaniem wyciągam
mięso, przecedzam, podgrzewam na wolnym ogniu by nie zagotować.Jako dodatek do rosołu stosuję
makaron nitki głównie dla dzieci. Osobiście kocham go z gotowanymi
ziemniakami i
marchewką posypany drobno posiekaną
natką pietruszki i
koperku.


Smacznego!