ßßß Cookit - przepis na Rosół - królowa zup

Rosół - królowa zup

nazwa

Wykonanie

Aby osiągnąć dobry smak rosołu najlepiej ugotować go dzień wcześniej lub zacząć gotowanie rano.
Składniki:
woda około 3l
1 noga z kurczaka
1 kawałek mięsa wołowego ok. 200g rostbefu
włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty, mały por, czosnek w łupince, średnia cebulka opieczona
przyprawy: 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna owoców jałowca, 2 suszone grzybki, 2 liście laurowe
zioła: gałązka rozmarynu, lebiodki, melisy, mięty (opcjonalnie)
natka pietruszki, kopru, selera (w sezonie)
łyżka Vegety
Och dużo tego ale za to będzie pysznie...
Mięso zalewam zimą wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram sitkiem szumowiny, gotuję delikatnie około 20 minut. Dodaję włoszczyznę i przyprawy. Ważne jest by rosół tylko "pyrkał" wówczas będzie klarowny. Nie przykrywam pokrywką. Po około godzinie "pyrkania" gdy mięso będzie miękkie dodaję zioła, łyżkę Vegety pozostawiam na ogniu 5 minut. Odstawiam z ognia przykrywam pokrywką i czeka do obiadu. (Jeżeli podaję na drugi dzień po przygotowaniu, wówczas po ostudzeniu wkładam do lodówki.)Przed podaniem wyciągam mięso, przecedzam, podgrzewam na wolnym ogniu by nie zagotować.
Jako dodatek do rosołu stosuję makaron nitki głównie dla dzieci. Osobiście kocham go z gotowanymi ziemniakami i marchewką posypany drobno posiekaną natką pietruszki i koperku.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/03/roso-krolowa-zup.html