Wykonanie
Czasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego, bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np.
paprykę,
kukurydzę coś zielonego np. tym razem
roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć
pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"
SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt- 400 g
mąki pszennej- 225 g
wody ciepłej-
sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki)
- pół świeżej
czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół
granata-
cukinia połowę-
kukurydza z puszki 4 łyżki-
oliwki czarne ok 6 szt-
roszponka 2 duże garście-
słonecznik 2 garście-
feta pół opakowania-
czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)-
oliwa 1 łyżkę-
pierś z kurczaka połowę-
oliwę do smażenia- gałązkę
rozmarynu-
przyprawę pomidor z
czosnkiem i
bazylią 1 łyżeczkęsos
paprykowo-
pomidorowy-
paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka
papryki chili- ząbek
czosnku- małą puszkę
pomidorów bez skórki-
oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej
kolendry- 0,5 łyżeczki
kminu rzymskiegoSPOSÓB WYKONANIA :podpłomyk
-
mąkę przesiewamy i łączymy z
solą dolewamy ciepłą
wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz-
pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam
kurczaka na rozgrzaną
oliwę z gałązką
rozmarynu solę,
pieprzę i dodaję
przyprawy pomidor z
bazylia i
czosnkiem- resztę składników myję i
kraję w drobne paseczki, z
granata wyskubuję ziarenka,
fetę kroję w kosteczkę,
roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym,- wszystkie składniki oprócz
fety mieszam ze sobą dodając łyżkę aromatycznej
oliwySOS-
paprykę myję i
kraje w drobne kawałki wrzucam do blendera i dodaję pół
papryczki chili oliwę, ząbek
czosnku i
miele na drobne kawałeczki- wrzucam na garnuszka dodaję przetarte przez sitko
pomidory z puszki doprawiam
solą oraz
pieprzem, zmieloną
kolendrą oraz dorzucam kumin- doprowadzam do wrzenia i odparowuję sos, aby zgęstniał a smaki się połączyły,- studzę sos* gdy już wszystko mam gotowe na upieczonym podpłomyku układam farsz posypuję
czarnuszką kładę
fetę i zwijam w rulonik, przecinam na pół i podaję z pełnym smaku sosem
- Danie jest przepyszne i pełne aromatów, to jest moja propozycja smaków, ale do farszu możemy wykorzystać to co aktualnie mamy w lodówceUwielbiam kolorowe aromatyczne dania, może to być też propozycją na zbliżające się "walentynki" lub inne okazję.Smacznego