Wykonanie
ZESTAW 1Zupa z
jabłek i czarnego bzu5 kwaskowych
jabłek (50 dag),25 dag dojrzałych
owoców dzikiego bzu (lub 3 łyżki
dżemu),1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1/3 szklanki
śmietany 18-procentowej,
cukierJabłka umyć, pokroić na kawałki (nie usuwać gniazd nasiennych) i ugotować w 1 l
wody. Następnie przetrzeć przez sito.
Owoce czarnego bzu obrać z szypułek, opłukać, zalać 1 szklanką
wody, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać do
jabłek. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, dolać
wody i zagotować. Zupę zaprawić
mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej
wody i posłodzić. Jeśli zupa będzie podawana na zimno,
śmietanę wlać do talerzy, a jeśli na gorąco – do zupy w garnku.Podawać z grzankami,
groszkiem ptysiowym lub
herbatnikami.(6 porcji)
Kurczak po włosku1
kurczak (1 kg),5 małych
cebulek (około 30 dag)3 łyżki
przecieru pomidorowego 1 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina4 łyżki
mąki pszennej,2-3 łyżki
oliwySzczypta
słodkiej papryki,
Sól,
PieprzKurczaka umyć, sprawić, podzielić na porcje.
Cebulki obrać, umyć, pokroić w plasterki, zrumienić na
oliwie, dodaćprzecier
pomidorowy, wlać
wino, zamieszać i podgrzewać 3 min. Włożyć porcje
kurczaka i dusić na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie (około 45 min).
Mąkę rozprowadzić mała ilością zimnej
wody lub
wina, wsypać
paprykę,
sól i
pieprz, wlać do garnka z
kurczakiem i dusić na małym ogniu jeszcze 3 min.Podawać z surówka i
ryżem lub
makaronem.(6 porcji)
Mus czekoladowy5
jajek,1/2 szklanki
cukru,1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej,1 łyżka
masła,1 tabliczka
czekolady mlecznej (10 dag),1 tabliczka
czekolady gorzkiej (10 dag),do przybrania:1 szklanka
śmietanki 30-procentowej,2 łyżeczki
cukru pudru,1/2
cukru waniliowego (0,8 dag),kilka łuskanych
orzechów włoskichJajka umyć, oddzielić,
żółtka od
białek.
Żółtka ubić z
cukrem na parze. W oddzielnym naczyniu roztopić
masło,
czekoladę (1/4 tabliczki
czekolady gorzkiej zostawić do przybrania) i wymieszać z
kawą. Połączyć dodając porcjami, z masą
żółtkową i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Mus przełożyć do pucharków i wstawić na 2 h do lodówki.
Śmietankę ubić, dodając pod ko-niec ubijania
cukier puder i
cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus
bitą śmietaną, wiórkami
gorzkiej czekolady i
orzechami.(6 porcji)