ßßß Cookit - przepis na Co dziś na obiad?

Co dziś na obiad?

Wykonanie

ZESTAW 1
Zupa z jabłek i czarnego bzu
5 kwaskowych jabłek (50 dag),
25 dag dojrzałych owoców dzikiego bzu (lub 3 łyżki dżemu),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki śmietany 18-procentowej,
cukier
Jabłka umyć, pokroić na kawałki (nie usuwać gniazd nasiennych) i ugotować w 1 l wody. Następnie przetrzeć przez sito. Owoce czarnego bzu obrać z szypułek, opłukać, zalać 1 szklanką wody, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać do jabłek. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, dolać wody i zagotować. Zupę zaprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody i posłodzić. Jeśli zupa będzie podawana na zimno, śmietanę wlać do talerzy, a jeśli na gorąco – do zupy w garnku.
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub herbatnikami.
(6 porcji)
Kurczak po włosku
1 kurczak (1 kg),
5 małych cebulek (około 30 dag)
3 łyżki przecieru pomidorowego 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki mąki pszennej,
2-3 łyżki oliwy
Szczypta słodkiej papryki,
Sól,
Pieprz
Kurczaka umyć, sprawić, podzielić na porcje. Cebulki obrać, umyć, pokroić w plasterki, zrumienić na oliwie, dodaćprzecier pomidorowy, wlać wino, zamieszać i podgrzewać 3 min. Włożyć porcje kurczaka i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 45 min). Mąkę rozprowadzić mała ilością zimnej wody lub wina, wsypać paprykę, sól i pieprz, wlać do garnka z kurczakiem i dusić na małym ogniu jeszcze 3 min.
Podawać z surówka i ryżem lub makaronem.
(6 porcji)
Mus czekoladowy
5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka masła,
1 tabliczka czekolady mlecznej (10 dag),
1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
do przybrania:
1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 cukru waniliowego (0,8 dag),
kilka łuskanych orzechów włoskich
Jajka umyć, oddzielić, żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na parze. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 tabliczki czekolady gorzkiej zostawić do przybrania) i wymieszać z kawą. Połączyć dodając porcjami, z masą żółtkową i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Mus przełożyć do pucharków i wstawić na 2 h do lodówki.
Śmietankę ubić, dodając pod ko-niec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami.
(6 porcji)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/co-dzis-na-obiad.html