Wykonanie
Dzisiaj szybki bezmięsny obiad. Kotleciki zrobione z "resztek" dnia poprzedniego.
Papryka pieczona, której teraz pełno na każdym kroku, aż się do nas uśmiecha, żeby coś z niej przyrządzić. Pieczona ma słodki smak, rozpływa się w ustach, można jej zrobić od razu więcej i przyrządzić jakąś pastę do
chlebka bądź
makaronu. Ale to może będzie następnym razem ;)
Składniki na kotlety:- pół
kalafiora- 4 spor
ziemniaki- 1
jajko- garść tartego
twardego sera (np.
parmezan)- garść
ziaren słonecznika-
bułka tarta - do uzyskania odpowiedniej konsystencji-
przyprawa do ziemniaków-
koperek-
sól,
pieprzKalafior i
ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie wykładamy do miski i siekamy na niezbyt gładką masę (tak, aby wyczuwalne były grudki. Chyba, że wolimy gładkie kotleciki to siekamy na gładkie
pure).Do warzyw dodajemy 1
jajko,
starty ser,
słonecznik,
przyprawy i
zioła oraz stopniowo
bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto lekko się klei do rąk).Formujemy kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut.Kotleciki możemy również usmażyć na patelni. Wówczas smażymy na małym ogniu z każdej strony do uzyskania złotego koloru.Składniki na warzywa pieczone:- 2
papryki czerwone- 1
cukinia- kilka
pomidorków pomarańczowych-
oliwa-
bazylia,
oregano,
sólWarzywa myjemy i kroimy na dosyć spore kawałki (
cukinię w plastry,
pomidorki w ósemki). Wrzucamy do miski. Wlewamy odrobinę
oliwy i dodajemy
zioła oraz
sól. Mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Warzywa podajemy z sosem
miodowo-
musztardowym.Składniki sosu:- łyżka
miodu- łyżeczka i troszkę
musztardy (u mnie 1 łyżeczka sarepskiej, pół łyżeczki rosyjskiej i pół łyżeczki gruboziarnistej francuskiej)- czubata łyżka
majonezuWszystko ze sobą mieszamy i voila :)SMACZNEGO!!!