ßßß Cookit - przepis na Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii.

Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii.

nazwa

Wykonanie

Paccheri with romesco sauce.
Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Makaron
20 szt makaron paccheri
5 dag parmezan
2 łyżki oliwy
sól
Sos romesco.
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 papryka czerwona
1 garść orzechów laskowych lub migdałów
2 kromki chleba
oliwa
sól, pieprz
Cukinia.
0,5 cukinii
sól
chilli
Zrobić sos.
Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje.
Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli.
Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki.
Moja wersja romesco jest trochę uproszczona.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/05/paccheri-z-sosem-romesco-i-wstazkami.html