Wykonanie
Paccheri with romesco sauce.

Paccheri - neapolitański
makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy -
serem,
tuńczykiem,
mięsem,
szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Makaron
20 szt
makaron paccheri5 dag
parmezan2 łyżki
oliwysólSos romesco.1
cebula4 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów1
papryka czerwona1 garść
orzechów laskowych lub
migdałów2 kromki
chlebaoliwasól,
pieprzCukinia.

0,5
cukiniisólchilliZrobić sos.
Cebulę posiekać i zrumienić na
oliwie.Dodać posiekany
czosnek i
pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje.Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę
paprykę.
Orzechy laskowe (
migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do
pomidorów.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do
pomidorów. Wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają
chleba, ale powinien być.Ugotować
makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać
parmezanem. Napełnić sosem
makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski
cukinii przesmażone na łyżce
oleju, posolone i oprószone
chilli.Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do
młodych grillowanych
cebulek, ryb i
owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa,
mięsa i sałatki.Moja wersja romesco jest trochę uproszczona.