Wykonanie
Penne z sosem mięsnym
Składniki2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 duże
czerwone papryki2 ząbki
czosnku0,5 kg
mięsa2 puszki
pomidorów krojonych, bez skórki2-3 łyżeczki
przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
sólpieprz1 łyżeczka suszonej
bazylii0,5 łyżeczki
chilikilka listków świeżej
bazyliiparmezan do posypaniapenneCzas przygotowania: 40-50 minPrzepis na: Penne z sosem mięsnymPenne z sosem mięsnym to bajecznie prosta potrawa, stworzona w mrokach dziejów. Przetrwała kilka nieznacznych modyfikacji. Pożywna, aromatyczna, nic tylko gotować i jeść :) Idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Jeśli nie macie pomysłu na imprezową ciepłą potrawę, którą podacie jako gwóźdź programu, to zdecydowanie polecam.Ilość składników wystarczy nawet na 8 całkiem pokaźnych porcji lub, jeśli nie chce Wam się gotować codziennie, obiad na dwa dni dla 4 osób. Chyba, że ktoś jest wyjątkowym głodomorem, wtedy porcji wyjdzie mniej ;)Na patelnię o wysokich brzegach (albo do rondla – co tam macie ulubionego), nalewam
oliwę i wrzucam posiekaną
cebulę. Kiedy odrobinę się zeszkli, dodaję posiekaną drobno
paprykę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Czekam, aż
papryka zmięknie i dodaję zmielone na drobnym sitku
mięso (ja używam wieprzowego, ale jeśli wolicie inne, proszę bardzo). Drewnianą łyżką rozdrabniam
mięso na patelni, żeby nie zrobiły się kluchy. W końcu robię sos ;) Mniej więcej po jakichś 5 minutach
mięso powinno zmienić kolor, zmniejszam wtedy moc palnika i zostawiam na jakieś 10 minut, co jakiś czas mieszając.Nastawiam
wodę na
makaron, niech się grzeje i gotuję ulubiony
makaron według czasu podanego na opakowaniu.Tymczasem do sosu dodaję
pomidory i zostawiam jeszcze na 15-20 minut. Niech trochę odparuje i zgęstnieje (gdyby Wam było za mało
pomidorów, albo sos nie byłby wystarczająco gęsty, dorzućcie 2-3 łyżeczki
przecieru pomidorowego). Na samym końcu dodaję
sól i
pieprz do smaku, suszoną
bazylię,
chili. Jeszcze minutka i wyłączam palnik.Pozostaje odcedzić
makaron, przełożyć na talerz, dodać sosu, parę listków
bazylii, nieco
parmezanu i wcinać :) Smacznego!
Podobne przepisy
Zapiekanka makaronowa z
mięsemKurczak z tagliatelle na szybkoOdrobina postu – bruschettaSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąLeczo z
cukinii