Wykonanie

Składniki.0,5 kg
dorsza1
jajko1 łyżka
bułki tartej1 mała
cebula1 łyżka
pietruszki0,5 łyżeczki
kolendry utłuczonej0.5 łyżeczki
papryki
sól,
pieprz1
jajko do panierowania
bułka tarta,
mąkaolej do smażenia
Sos śliwkowy.Składniki.150 g
powidła śliwkowe1
jabłko drobno posiekane1 łyżka
octu winnego3 łyżki
wody1 ząbek
czosnku2 łyżki
rodzynek3
goździki0,5 łyżeczki
imbirusól,
pieprzkilka
orzechów włoskichDorsza zalać gorącą
wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę.
Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć.Sos.Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż
jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane
orzechy.Sos można podawać letni, ale najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni i
potem spożywać.