Wykonanie

Tradycyjnym meksykańskim daniem jest enchilada. Nazwa pochodzi od czasownika enchilar znaczącego – dodać
paprykę chili.Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą wypełnia się najczęściej
mięsem,
serem, warzywami,
owocami morza, często też
ziemniakami z
twarogiem.Jako dodatek do dania podaje się : grillowany
ser, peperoni lub inne
ostre papryczki do zagryzania,
sałatę,
oliwki.Nowy rekord Guinessa na największą enchiladę na świecie został ustanowiony w Mexico
city. Mieszkańcy Iztapalapa (jedna z szesnastu dzielnic miasta Meksyk) przygotowali 70-metrową, ważącą prawie pół tony enchiladę.Olbrzymia mieszanka składała się z kukurydzianej tortilli, białych
cebul, papryczek serrano, zielonych
pomidorów,
avocado,
sera,
śmietany i morza sosu pośród wszystkich tych składników.Tortilla (czytaj tortija) towarzyszy prawie każdemu posiłkowi w Meksyku. Są przyrządzane na wiele sposobów.Enchiladas lub empanadas to tortille nafaszerowane, zwinięte i upieczone.Tacos- tortille usmażone.Quesadillas- tortille zgrillowane.Gotowe tortille są w sklepach , dzisiaj proponuję zastąpić je naleśnikami.Wersja 1 z
kurczakiem.

kawałki
kurczaka lub
indykapokrojona w kosteczkę
papryka i
cebulamarchew starta na wiórki
pomidory z puszki w kawałkach lub dobry
keczup0,5 szkl.
śmietany kwaśnej1 łyżka
chili w proszku
czosnek ,
oregano,
pietruszkażółty ser, starty
olej do smażeniagotowy sos do enchilades czy tacos , ale możemy podać ze
śmietaną lub
keczupem.Kawałki
mięsa podsmażyć na
oleju, dodać
paprykę,
marchewkę i
cebulę -3 min smażyć.Dodać
śmietanę,
pomidory i wszystkie
przyprawy do smaku.Gotowe nadzienie nałożyć na naleśniki, zwinąć, posypać
serem i zapiekać do stopienia
sera.Wersja 2 z
grzybami i
ryżem.Ugotowany
ryż
grzyby leśne lub
pieczarkiboczekcebula -kosteczka
czosnek,
sól,
pieprzzielona
pietruszkaser żółtygotowy sos do enchiladas.Na patelni podsmażyć
grzyby,
boczek i
cebulę. Dodać wszystkie
przyprawy. Połączyć z
ryżem.Na środku naleśników ułożyć nadzienie, zwinąć, polać sosem i posypać
serem.Zapiekać aż
ser się rozpuści.