Wykonanie
Czas przygotowania: 20- 25 minutCena: ok. 20 złPosiłek dla 4 osóbZa każdym razem, gdy przygotowuję to danie przypomina mi się październikowe popołudnie w Nantes, gdy ja i moja przyjaciółka umierałyśmy z głodu, a niewiele mogłyśmy znaleźć w lodówce. Niestety tak jak to na Erasmusie bywa wydawanie pieniędzy na jedzenie nie jest priorytetem J Tak więc z resztek z lodówki i odrobiny inwencji stworzyłyśmy naszą erasmusową wersje tortilli. Koszt naszej tortilli we Francji to było raptem 6
euro, co jak na porcję wystarczającą na dwa posiłki to naprawdę niewiele (W Polsce też jest to tanie danie bo posiłek dla 4 os. Kosztuje około 20zł). Zapraszam do spróbowania tego przepisu, naprawdę warto!
Do przygotowania tortilli potrzeba:-4 duże placki tortilli lub też 8 małych-2 duże
papryki, najlepiej w różnych kolorach np. czerwona i zielona-1 duża
cebula-25 dag
szynki, ja wybieram Guliwer z
indyka- 15 dag
sera żółtego (może być zwykła gouda)Do przygotowania sosu potrzeba:-1/3 kartonu
pomidorów-
oregano-
pieprz-
sól-
chilli w proszku
Sposób przygotowania:1.Kroimy na drobne kawałki
paprykę, plasterki
szynki i
cebulę2.rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju3.Najpierw smażymy
szynkę, aż zyska złoty kolor.
4.Następnie wrzucamy warzywa i dusimy aż zaczną się robić miękkie5.W międzyczasie ścieramy na tarce
ser żółty i przygotowujemy sos do tortilli.6.Do
pomidorów dodajemy
pieprz,
sól,
zioła i odrobinę
chili. Mieszamy
pomidory z
przyprawami.7.Smarujemy placki tortilli
sosem pomidorowym i nakładamy uduszone warzywa i
szynkę. Na koniec posypujemy
startym serem.8.Zwijamy placki tortilli w dowolny sposób. Ja wybrałam formę najprostszych rulonów, które pomieszczą najwięcej składników.
9.Wkładamy tortillę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do czasu aż
ser się nie stopi, a z zewnątrz tortilla nie stanie się lekko rumiana, czyli ok 5 minut.10.Na koniec posypujemy odrobiną
Bazyli i wcinamy J
Smacznego!