Wykonanie
Papryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i
mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za
papryką, przygotowany farsz można zapiec również w
cukinii lub
bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity.
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:3
papryki0,5kg
mięsa mielonego z
indykaPuszka krojonych
pomidorówCebula1 woreczek
ryżu brązowego20g
żółtego seraSól,
pieprz,
oregano,
chiliNastawiamy
wodę na
ryż i gotujemy go do miękkości.
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę
oliwy i wrzucamy na to
cebulę. Podsmażamy
cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy
mięso mielone. Smażymy
póki nie wyparuje cała
woda. Doprawiamy
solą, świeżo mielonym
pieprzem,
oregano ( w sporej ilości) i
chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy
mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy
papryki, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Do
mięsa dodajemy
pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy
ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy wcześniej przygotowane
papryki, posypujemy z wierzchu
żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
papryki i podajemy
póki są ciepłe.