Wykonanie
Przepychanki jesieni i zimy odbijają się na naszych kulinarnych poczynaniach. Ciasto musi być! Nie ma wyjścia, gdy rodzina w 99,9% składa się z łasuchów. Pogoda sprzyja filozoficznym pytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy
owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z
pigwą lub np. z budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc ONA:
jabłkowo-pigwowa szarlotka z
budyniem na korzennym, bezglutenowym, kruchym cieście. Wyszło bosko. Tak więc dylemat rozstrzygnięty, wszyscy zadowoleni, wszyscy szczęśliwi i najedzeni (tylko piekarnik biedny... że on z nami wytrzymuje).


CIASTO:/Kruche, bezglutenowe,
razowe, korzenne...- 2 szklanki
mąki bezglutenowej, razowej - Dunkel- kostka
masła- 3
żółtka- 10 dkg
cukru trzcinowego- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 1/3 opakowania
przyprawy piernikowejZ wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku.Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy
jabłka i
pigwę.

NADZIENIE:/Mus
jabłkowo-
pigwowy...- 2 kg
jabłek - najlepiej reneta lub koksa- 3 duże
pigwy- 2 łyżki
cukru trzcinowego- 2-4 łyżki
cynamonu /my lubimy mocno
cynamonowy- 2 łyżki
masła- 2-3 łyżki
miodu- 2 łyżeczki
kardamonu .
Jabłka i
pigwę obieramy.
Jabłka kroimy w małe cząstki,
pigwę ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy połową
cynamonu,
kardamonem i mieszamy z
miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego do 180st piekarnika i czekamy aż zmiękną. dodajemy
masło, resztę
cynamony i
cukier i blendujemy na krem. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika, żeby trochę odparowały.W tym czasie przygotowujemy
budyń
BUDYŃ:- 3 szklanki
mleka- 2 budynie
wanilowe lub
śmietankowe (na pół litra każdy)- 4 łyżki
cukru- łyżka
masłaGotujemy
budyń, pod koniec dodajemy
masło.Ugotowany
budyń wykładamy na
jabłka.Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto,Pieczemy: w 180 stopniach15 minut podpiekamy ciasto,następnie wylewamy
jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku,po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny.


Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy
budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry
cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni lub zimy, więc jeśli mamy go zaszufladkować, to wybieramy "komorę" z podpisem "cholernie dobre o każdej
porze dnia i nocy, niezależnie od pogody, nastroju czy
pory roku".Zdecydowania taka łatka może dotyczyć smaku, wyglądu i wszystkiego co to ciacho w sobie ma.
KARDAMON:"
Kardamon to okazała, wieloletnia roślina rosnąca dziko na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawiana obecnie w Indiach i Cejlonie.
Kardamon dojrzewa przez trzy lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Wykorzystywany jest w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą
cytryny.W kuchni arabskiej używany jako dodatek do
gorących napojów (
herbaty,
kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych.Działanie:- używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm.-
Kardamon brany razem z
czosnkiem pomaga w zmniejszeniu silnego zapachu
czosnku.-
Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak.-
Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piatnica)I teraz (!) Bardzo ciekawe! Zobaczcie leczniczą moc naparu z
kardamonu:"Napar z
kardamonu: zalać szklanką gotującej się
wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion
kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być
pity trzy
razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić
ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem."Kupić go możecie tutaj: Piątnica.net

MĄKA!Jeśli chodzi o
mąki to ta (razowa Dunkel) jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych! Bardzo często po nią sięgamy i możemy ją polecić zarówno do słodkości (co widać na załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "
pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie
skrobi kukurydzianej,
mąki z
siemienia lnianego,
otrębów grochu,
otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.

Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :)Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie zajrzeć do naszych propozycji klikając:" świąteczne ".A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
