Wykonanie

Jeśli można być zboczonym na punkcie jakiegoś ciasta, to ja właśnie jestem. Jestem bezgranicznie zakochana w cieście budyniowym mojej babci. Robi je od paru lat i zawsze mi dostaje się większa część blachy. Czasami robiła je specjalnie dla mnie. Najmilsze było to, że wiedziałam, że ona robi je specjalnie dla mnie,
potem dzwoniła, że robiła akurat ciasto budyniowe, czy nie chciałabym kawałka, po czym ten kawałek okazywał się ¾ całej formy. To było niezwykłe, bo wiedziałam, że jak robi ciasto – myśli o mnie. I ja chyba tez tak mam. Podejrzewam, że niektórzy z was też. Tak wyraża się miłość w kuchni.W końcu wzięłam przepis na ciasto i sama je upiekłam. Z dużą ilością budyniu, wysoką warstwą
jabłek i
cynamonem.Boże, jak pachniało!


Składniki - blacha ok. 30x40 cm, może być ciut większa:ciasto:5 szklanek
mąki1 kostka margaryny/masła2
żółtka1 całe
jajko1 szklanka
cukru3 łyżki kwaśniej
śmietany3 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa:2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe (już z
cukrem)3 szklanki
mleka2 łyżki
brązowego cukru1 kg
jabłek (renet)
cynamonPrzepis:Roztop
masło w garnuszku. W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Gładką, wyrobioną kulkę podziel na dwie części. Jedną zawiń w folie i włóż do lodówki, drugą wyłóż dno formy. Ciasto możesz albo rozwałkować do wymiarów blachy, albo wyłożyć je dłońmi. Byle na równą warstwę. Posyp
bułka tartą tak, żeby pokryła całe ciasto. Umyte i obrane
jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je na wierzchu. Posyp dużą ilością
cynamonu (uwierzcie mi, nie będzie go za dużo).Przygotuj
budyń. Nie rób tego według instrukcji na opakowaniu, bo wyjdzie nie taka konsystencja. Do garnuszka wlej 2 i ½ szklanki
mleka, dodaj
cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż
mleko w garnku się zagotuje. Zdejmij z ognia, dolej połowę szklanki wraz z zawartością i wymieszaj. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. W razie czego dolej odrobinę więcej
mleka. Gorący
budyń wylej na ciasto, rozprowadź po całości.Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na szerokość i długość blachy i za pomocą wałka do ciasta przełóż na wierzch (nawiń ciasto na wałek, nad blachą powoli rozwiń – tym sposobem się nie rozerwie). Piecz w temperaturze 220 o C przez pół godziny.
Potem zwiększ temperaturę do 250oC, możesz też włączyć termoobieg, ale wtedy musisz pilnować ciasta. Od momentu podkręcenia piecz aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto do ostudzenia. Masa jeszcze stężeje, przez co placek łatwo będzie pokroić na kawałki.