ßßß Cookit - przepis na Sałatka Kebab - pyszna wersja FIT

Sałatka Kebab - pyszna wersja FIT

nazwa

Wykonanie

Taka sałatka chodziła za mną od jakiegoś czasu. Przepis wypatrzyłam sobie na yt (link do filmu tutaj)
Pozmieniałam to i owo pod swój smak i potrzeby i wyszła pyszna sałatka kebab. Treściwa a jednocześnie lekka. Bardzo bogata smakowo, aromatyczna. U mnie pikantna ale rzecz jasna doprawić należy pod wlasny smak. Bardzo polecam sałatkę kebab zarówno na imprezy jak i na co dzień. W tej wersji jest Fit i nadaje się na dietetyczny obiad czy kolację.
Przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu ale zdecydowanie warta jest zachodu.
Z podanych proporcji wychodzi ogromna miska sałatki, więc jeśli chcecie mniej na spróbowanie to zmniejszyłabym ilości o połowę lub nawet do 1/3.
Składniki:
Na kurczaka wraz z sosem:
3 pojedyncze piersi kurczaka
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
sok z 1/4 cytryny
Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Na sos a'la tzatziki:
200 ml jogurtu naturalnego
2 duże ogórki zielone
sok z 1/4 cytryny
ząbek czosnku
10 - 15 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
jeśli ktoś lubi może dodać pół pęczka świeżego koperku
Na sałatkę:
1 kapusta pekińska
2 czerwone cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka suszonego oregano
Do dekoracji pomidorki koktajlowe
Przygotowanie mięsa:
Mięso oczyszczamy i kroimy w wąskie paski (jak na frytki). Może też byc neiduża kostka.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.W tym czasie szykujemy sobie pozostałe składniki. (sos tzatziki + pokrojenie kapusty i cebuli)
Paprykę kroimy w cienkie paski długości około 2 cm.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy mięso i chwilę obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paprykę. Gdy zmięknie i puści trochę soku dodajemy koncentrat, wodę i sok z cytryny. Mieszamy. Redukujemy sos na średnim ogniu, żeby papryka zmiękła a woda odparowała (uu mnie około 10 minut). Studzimy.
Przygotowanie sosu a'la tzatziki:
Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. łyżeczką usuwamy pestki (tak, aby zostały nam jedynie łódeczki z ogórka - sam twardy miąższ. Łódeczki ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Do startego ogórka dodajemy płaską łyżeczkę soli morskiej. Odstawiamy na moment.
jogurt naturalny łączymy w miseczce z cytryną i czosnkiem. Dodajemy odciśnięty z wody miąższ ogórka (po dodaniu soli puści wodę - musimy ją odcisnąć).
Mieszamy i gotowe.
Przygotowanie sałatki:
Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. kapustę i cebulę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i oregano. Dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej to robić dłońmi).
W dużej misce układamy warstwy sałatki w następującej kolejności:
1/3 kapusty z cebulą
połowa mięsa
połowa sosu tzatziki
1/3 kapusty z cebulą
połowa mięsa
połowa sosu tzatziki
1/3 kapusty z cebulą
Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/02/saatka-kebab-pyszna-wersja-fit.html