ßßß

Taka sałatka chodziła za mną od jakiegoś czasu. Przepis wypatrzyłam sobie na yt (link do filmu tutaj)Pozmieniałam to i owo pod swój smak i potrzeby i wyszła pyszna sałatka kebab. Treściwa a jednocześnie lekka. Bardzo bogata smakowo, aromatyczna. U mnie pikantna ale rzecz jasna doprawić należy pod wlasny smak. Bardzo polecam sałatkę kebab zarówno na imprezy jak i na co dzień. W tej wersji jest Fit i nadaje się na dietetyczny obiad czy kolację.Przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu ale zdecydowanie warta jest zachodu.Z podanych proporcji wychodzi ogromna miska sałatki, więc jeśli chcecie mniej na spróbowanie to zmniejszyłabym ilości o połowę lub nawet do 1/3.Składniki:Na kurczaka wraz z sosem:3 pojedyncze piersi kurczaka2 papryki czerwone1 papryka żółta2 łyżeczki koncentratu pomidorowegopół szklanki wodysok z 1/4 cytrynyMarynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Na sos a'la tzatziki:200 ml jogurtu naturalnego2 duże ogórki zielonesok z 1/4 cytrynyząbek czosnku10 - 15 listków świeżej mięty (opcjonalnie)jeśli ktoś lubi może dodać pół pęczka świeżego koperkuNa sałatkę:1 kapusta pekińska2 czerwone cebule2 łyżki oleju rzepakowegołyżeczka suszonego oreganoDo dekoracji pomidorki koktajlowePrzygotowanie mięsa:Mięso oczyszczamy i kroimy w wąskie paski (jak na frytki). Może też byc neiduża kostka.Składniki marynaty dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.W tym czasie szykujemy sobie pozostałe składniki. (sos tzatziki + pokrojenie kapusty i cebuli)Paprykę kroimy w cienkie paski długości około 2 cm.Na rozgrzaną patelnię przekładamy mięso i chwilę obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paprykę. Gdy zmięknie i puści trochę soku dodajemy koncentrat, wodę i sok z cytryny. Mieszamy. Redukujemy sos na średnim ogniu, żeby papryka zmiękła a woda odparowała (uu mnie około 10 minut). Studzimy.Przygotowanie sosu a'la tzatziki:Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. łyżeczką usuwamy pestki (tak, aby zostały nam jedynie łódeczki z ogórka - sam twardy miąższ. Łódeczki ścieramy na drobnych oczkach tarki.Do startego ogórka dodajemy płaską łyżeczkę soli morskiej. Odstawiamy na moment.jogurt naturalny łączymy w miseczce z cytryną i czosnkiem. Dodajemy odciśnięty z wody miąższ ogórka (po dodaniu soli puści wodę - musimy ją odcisnąć).Mieszamy i gotowe.Przygotowanie sałatki:Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. kapustę i cebulę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i oregano. Dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej to robić dłońmi).W dużej misce układamy warstwy sałatki w następującej kolejności:1/3 kapusty z cebuląpołowa mięsapołowa sosu tzatziki1/3 kapusty z cebuląpołowa mięsapołowa sosu tzatziki1/3 kapusty z cebuląOdstawiamy do lodówki do przegryzienia.Smacznego!

