Wykonanie
Taka
sałatka chodziła za mną od jakiegoś czasu. Przepis wypatrzyłam sobie na yt (link do filmu tutaj)Pozmieniałam to i owo pod swój smak i potrzeby i wyszła pyszna
sałatka kebab. Treściwa a jednocześnie lekka. Bardzo bogata
smakowo, aromatyczna. U mnie pikantna ale rzecz jasna doprawić należy pod wlasny smak. Bardzo polecam
sałatkę kebab zarówno na imprezy jak i na co dzień. W tej wersji jest Fit i nadaje się na dietetyczny obiad czy kolację.Przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu ale zdecydowanie warta jest zachodu.Z podanych proporcji wychodzi ogromna miska sałatki, więc jeśli chcecie mniej na spróbowanie to zmniejszyłabym ilości o połowę lub nawet do 1/3.Składniki:Na
kurczaka wraz z sosem:3 pojedyncze
piersi kurczaka2
papryki czerwone1
papryka żółta2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegopół szklanki
wodysok z 1/4
cytrynyMarynata: 3 łyżki
oleju rzepakowego, 1 łyżeczka
kurkumy, 1 płaska łyżeczka
pieprzu cayenne, 1 łyżeczka
papryki słodkiej, 2 łyżeczki
oregano, 1/2 łyżeczki
imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki
cynamonu, 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej, 3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę.Na sos a'la tzatziki:200 ml
jogurtu naturalnego2 duże
ogórki zielonesok z 1/4
cytrynyząbek
czosnku10 - 15 listków świeżej
mięty (opcjonalnie)jeśli ktoś lubi może dodać pół pęczka świeżego
koperkuNa
sałatkę:1
kapusta pekińska2
czerwone cebule2 łyżki
oleju rzepakowegołyżeczka
suszonego oreganoDo dekoracji
pomidorki koktajlowePrzygotowanie
mięsa:
Mięso oczyszczamy i kroimy w wąskie paski (jak na frytki). Może też byc neiduża kostka.Składniki marynaty dokładnie mieszamy z
mięsem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.W tym czasie szykujemy sobie pozostałe składniki. (
sos tzatziki + pokrojenie
kapusty i
cebuli)
Paprykę kroimy w cienkie paski długości około 2 cm.Na rozgrzaną patelnię przekładamy
mięso i chwilę obsmażamy z każdej strony. Dodajemy
paprykę. Gdy zmięknie i puści trochę soku dodajemy koncentrat,
wodę i
sok z cytryny. Mieszamy. Redukujemy sos na średnim ogniu, żeby
papryka zmiękła a
woda odparowała (uu mnie około 10 minut). Studzimy.Przygotowanie sosu a'la tzatziki:
Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. łyżeczką usuwamy pestki (tak, aby zostały nam jedynie łódeczki z
ogórka - sam twardy miąższ. Łódeczki ścieramy na drobnych oczkach tarki.Do startego
ogórka dodajemy płaską łyżeczkę
soli morskiej. Odstawiamy na moment.
jogurt naturalny łączymy w miseczce z
cytryną i
czosnkiem. Dodajemy odciśnięty z
wody miąższ
ogórka (po dodaniu
soli puści
wodę - musimy ją odcisnąć).Mieszamy i gotowe.Przygotowanie sałatki:
Kapustę szatkujemy.
Cebulę kroimy w piórka.
kapustę i
cebulę umieszczamy w dużej misce, dodajemy
olej i
oregano. Dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej to robić dłońmi).W dużej misce układamy warstwy sałatki w następującej kolejności:1/3
kapusty z
cebuląpołowa mięsapołowa
sosu tzatziki1/3
kapusty z
cebuląpołowa mięsapołowa
sosu tzatziki1/3
kapusty z
cebuląOdstawiamy do lodówki do przegryzienia.Smacznego!