ßßß Cookit - przepis na Lasagne z bakłażanem

Lasagne z bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio gdy zabieram się do planowania obiadu, jakoś tak samo wychodzi, że na naszym stole ląduje obiad w wersji vege. Pomyślałam, że być może to znak zbliżającej się wiosny i naturalnej, dla tej pory roku, skłonności do spożywania lżejszych posiłków. Z błędu wyprowadziło mnie mieszanie beszamelu na słusznej porcji masła, bo mieszałam go właśnie do wegetariańskiej wersji lasagne. Lżejsza czy nie, ale na pewno pyszna, vege wersja tej potrawy powinna zasmakować także zdeklarowanym mięsożercom. To zasługa bakłażana, który odpowiednio przygotowany zyskuje bogaty smak, bliski mięsożernym kubkom smakowym. Mam dwóch takich w domu i zajadali, aż im się uszy trzęsły.
Składniki na naczynie o wymiarach 19 x 29 cm
Składniki:
2 duże bakłażany (w sumie około 700g)
oliwa, sól morska, tymianek suszony
parmezan
150 g ostrego startego sera żółtego
makaron do lasagne
kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
sos pomidorowo paprykowy :
2 puszki pomidorów (lub 8 dużych pomidorów w sezonie letnim - sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę)
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie, do świeżych pomidorów prawdopodobnie nie będzie potrzebny)
sól, pieprz do smaku
sos beszamelowy
700 ml mleka
1/3 kostki masła (około 65 g)
3 czubate łyżki mąki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki curry
sól
Nastawiamy piekarnik na funkcję grill.
Bakłażany kroimy w plastry. Z papryki wykrajamy gniazdo nasienne i włókna, a następnie kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Warzywa nacieramy oliwą po dwóch stronach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i posypujemy tymiankiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i grillujemy około 5 minut z każdej strony (czas zależy od mocy funkcji grill). Zgrillowane warzywa przekładamy do miseczki.
Zabieramy się do sosu pomidorowo-paprykowego .
Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy. Warzywa wraz z pomidorami i grillowaną papryką wrzucamy do garnka. Dusimy około 15 minut. Następnie blendujemy całość. Dodajemy tymianek, oregano, słodką paprykę, pieprz, cukier. Dusimy dalej około 30 minut. Solimy do smaku po delikatnym przestudzeniu.
Sos dalej robi się sam, więc możemy zabierać się za beszamel .
W garnuszku rozpuszczamy masło. Przesiewamy mąkę, szybko mieszając rózgą. Dolewamy mleko małymi partiami cały czas mieszając . Kolejne partie mleka dodajemy, gdy sos zaczyna gęstnieć. Przygotowując beszamel trzeba zachować cierpliwość. Jeśli tylko nie będziemy spieszyć się z dolewaniem mleka oraz nie zapomnimy o mieszaniu, otrzymamy delikatny, aksamitny sos. Dodajemy, gałkę muszkatołową, curry i sól.
Na dno naczynia wlewamy chochelkę sosu beszamelowego i rozsmarowujemy.
Następnie układamy warstwy w kolejności:
makaron*
1/2 sosu pomidorowego
1/2 bakłażana
1/2 sera
1/3 beszamelu
makaron
1/2 sosu pomidorowego
1/2 bakłażana
1/2 sera
1/3 beszamelu
makaron
1/3 beszamelu
słusznie posypujemy parmezanem
układamy plasterki pomidorków koktajlowych
* Możesz użyć suchego makaronu. Ja przed ułożeniem go w naczyniu, zanurzam każdy płat na około minutę we wrzątku.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę, wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15 minut.
Porcjujemy około 10 minut po wyjęciu z piekarnika.
Notatki:
Ja grillowałam bakłażana na dwa razy, bo nie zmieścił mi się na blaszce. Paprykę można przy tej okazji grillować dłużej. Zyska wówczas bogatszy smak.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/04/lasagne-z-bakazanem.html