Wykonanie
Kolejne szybkie danie idealne na lato kiedy w upał nie mamy humoru stać długo w kuchni, a mamy ochotę na coś konkretnego, aromatycznego, sycącego z dawką omega w posypce.Do posypania gulaszu użyłam mieszanki ziaren, którą dostałam do swoich eksperymentów kuchennych od "Ziarenkowa", bardzo polecam - mają gotowe uprażone ziarna w różnych ciekawych zestawieniach ( np. ziara z
cynamonem,
kardamonem i
orzechami).

przepis własny1 średnia
cukinia ( o małym przekroju, bez dużych pestek)2 średnie
pomidory ( najlepiej dojrzałe, lekko słodkawa odmiana)1 mała
cebula2-3 ząbki
czosnku drobno posiekanego1 łyżka
octu balsamico1 łyżka koncentratu1 łyżeczka
syropu klonowegoszczypta utartej
gałki muszkatołowejgarść świeżej
bazyliisól,
pieprz,szczypta
chili z pestkami ( lub świeże
chili - ile lubicie)
olej do smażeniamieszanka "
Słoneczne pola" ( prażony
słonecznik,
sezam i
siemie lniane)
Cebulę i
cukinię kroimy w 1 cm kostkę, smażymy na rozgrzanym
oleju ok 3 minut.
Pomidora kroimy w dużą kostkę i dorzucamy na patelnię ( ja nie obierałam ze skórki, ale możecie jeśli wolicie), dodajemy
przyprawy,
ocet balsamiczny, przecier, na koniec posiekany
czosnek. Możemy dodać odrobiny
wody - 1/4 szklanki.Dusimy chwilę aż
pomidory się rozpadną, ale warzywa mają zachować jędrność.Całe przygotowanie trwa ok. kwadransa. Możemy podać z
ryżem, doskonałe też do
ziemniaków z
koperkiem lub
makaronem.