ßßß
przepis własny1 średnia cukinia ( o małym przekroju, bez dużych pestek)2 średnie pomidory ( najlepiej dojrzałe, lekko słodkawa odmiana)1 mała cebula2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego1 łyżka octu balsamico1 łyżka koncentratu1 łyżeczka syropu klonowegoszczypta utartej gałki muszkatołowejgarść świeżej bazyliisól, pieprz,szczypta chili z pestkami ( lub świeże chili - ile lubicie)olej do smażeniamieszanka "Słoneczne pola" ( prażony słonecznik, sezam i siemie lniane)
Cebulę i cukinię kroimy w 1 cm kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minut.Pomidora kroimy w dużą kostkę i dorzucamy na patelnię ( ja nie obierałam ze skórki, ale możecie jeśli wolicie), dodajemy przyprawy, ocet balsamiczny, przecier, na koniec posiekany czosnek. Możemy dodać odrobiny wody - 1/4 szklanki.Dusimy chwilę aż pomidory się rozpadną, ale warzywa mają zachować jędrność.Całe przygotowanie trwa ok. kwadransa. Możemy podać z ryżem, doskonałe też do ziemniaków z koperkiem lub makaronem.