Wykonanie
Już dawno miałam ochotę na takie danie.. Znalazłam idealne
bułki, początkowo chciałam sama upiec, ale wiedziałam, że czasowo się nie wyrobię.
Mięso w wersji wołowo-wieprzowej, przez to, że znalazłam idealne porcje, które oczami wyobraźni widziałam jako mój rozmiar kotleta (w którym zmieści się niespodzianka). Dodatkowo zamiast standardowych frytek postanowiłam zrobić chrupiącą
sałatkę z
selera naciowego i
ogórka z odrobiną pikanterii. Chciałoby się powiedzieć: sobotni obiad idealny.. gdyby nie mąż, który twierdzi, że znowu niezdrowo.. a ja myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi!


SKŁADNIKI(podana ilość na 2 burgery)2 x 150-200 g
mięsa mielonego1/4
cebuli1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisólpieprz2 grube plastry
sera pleśniowego Błękitny Lazur
papryka czerwonapomidorcebula czerwonasos tajski słodko-kwaśny
ketchupmajonez2 x
bułka hamburgerowa
SAŁATKA(ilość wg uznania)
seler naciowypapryka chiliogórek zielony
koperekczerwona cebulasólpieprzsok z cytrynyPRZEPIS
Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną
cebulę,
majeranek,
czosnek,
paprykę i posiekaną
natkę. Wszystko razem mieszamy i na koniec doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.Na dłoni rozpłaszczamy
mięso, na środku układamy kawałek
sera Lazur i formujemy kształt burgera, tak aby
ser znajdował się w środku
mięsa.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy nasze
mięso z obu stron po kilka minut, na wolnym ogniu. Następnie podlewamy odrobiną
wody i pod przykryciem dusimy jeszcze kilka minut.W tym czasie przygotowujemy
sałatkę :
seler drobno kroimy, wrzucamy do miski i solimy. Następnie kawałek
papryczki chili drobno siekamy i dodajemy do miski.
Ogórek obieramy ze skóry i obieraczką "kroimy" cienkie plastry wzdłuż
ogórka.
Czerwoną cebulę i
koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy
pieprz i
sok z cytryny.Na grillu lub patelni podpiekamy
bułki (środkiem do
spodu, każdą część osobno).Dodatki i sos : W plastry kroimy
pomidora,
paprykę i
cebulę. Sos przygotowujemy w proporcji 50:50 z
ketchupu i sosu tajskiego.Po podpieczeniu spód
bułki smarujemy
majonezem, układamy
mięso, następnie
pomidor,
papryka i
cebula. Polewamy wszystko sosem i przykrywamy drugą
bułką.
Ser, który będzie bardzo miękki, fantastycznie łączy się swoim gorzkawym, zdecydowanym smakiem ze
słodyczą sosu i pikantnością sałatki. Dla mnie połączenie idealne :)