Wykonanie
Och jak ja kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego.Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale
mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko
mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo – wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie
mięso to nie tylko kiepski smak.A z innej bajki to ja burgery kocham w
bułce (przepis na domowe
bułki znajdziecie tutaj), ale jeśli z jakiś powodów je jecie
pieczywa to można ten składnik pominąć
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania15 minut
Domowe Burgery WołowePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania15 minutSkładnikiBurgery500 g
mięsa mielonego(wołowego)1 szt.
cebuli1 łyżeczka
soli(do smaku)1 łyżeczka
pieprzu(do smaku)Dodatki4 szt.
bułek4 liście
sałaty1 szt.
pomidora1 szt.
cebuli1 szt.
ogórka(świeży, konserwowy, kiszony, małosolny)4 łyżeczki
majonezu4 łyżeczki
ketchupu4 łyżeczki
musztardyPorcje: porcjeSposób przygotowania
Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do
mięsa. "Zagnieść" jak ciasto, a następnie uformować 4 burgery (należy pamiętać, że podczas pieczenia/smażenia kotlety się zmniejszą swoją szerokość, a zwiększą grubość dlatego należy uformować duże i cienkie burgery)Burgery smażyć na patelni grillowej lub piec na grillu po mniej więcej 5 minut z każdej strony (w zależności jak chcemy
mieć wypieczone, jeśli krwiste to krócej, jeśli dobrze wypieczone to chwilkę dłużej).Po usmażeniu kotletów burgery włożyć do
bułki z naszymi ulubionymi dodatkami lub podać z dodatkami bez
bułki np na liściu
sałaty.Share this Recipe