Wykonanie


Składniki na klopsy:500g
mięsa wieprzowego z
szynki lub
łopatkimały pęczek
pietruszki1
jajo od szczęśliwej
kury1 łyżka
siemienia lnianegołyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
chilisól wg uznaniatrochę
oleju kokosowego do obsmażenia klopsówSkładniki na
curry warzywne:1 średni
brokuł1
marchewka3 gałązki
selera naciowego2 - 3
pieczarki1
cebulka5 - 6 ząbków
czosnku1 czerwona
papryczka chili1 duża
papryka czerwona bądź żółta3cm korzeń
imbiru1
kalarepka1/2 łyżeczki ziarenek
kminku1/2 łyżeczki ziarenek
kolendry1/2 łyżeczki ziaren
kopra włoskiego1 łyżeczka
kurkumy1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1/4 łyżeczki
cynamonusól morska około 1/2 łyżeczkiszczypta
pieprzu czarnegoolej kokosowy do smażeniakilka listków świeżej
kolędry lub
pietruszkiBrokuł gotujemy na parze aby był lekko twardy.
Mięso mieszamy z
przyprawami,
jajkiem, siemieniem i
pietruszką (najłatwiej wyrobić rękoma). Następnie zwilżamy ręce i formułujemy małe okrągłe klopsy. Odstawiamy w chłodnie miejsce.W tym czasie przygotowujemy warzywa na
curry. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy wg uznania.
Czosnek,
cebulę,
paprykę chili i
imbir drobno siekamy a nawet lekko rozcieramy na pastę w moździerzu.Osobno rozcieramy ziarna
kopra,
kolędry i
kminku.Na dużej patelni (z pokrywką) rozgrzewamy około 1 dużej łyżki
oleju kokosowego. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy
przyprawy:
kurkumę,
cynamon,
cayenne, roztarte ziarna i pastę (uwaga łatwo się przypala). Krótką chwilę smażymy około 1 minuty (będzie bardzo aromatycznie i może kręcić w nosie), a n astępnie wrzucamy pokrojony
seler,
kalarepkę i
marchewkę mieszamy i krótko smażymy.Dodajemy
pieczarki,
paprykę i przykrywamy pokrywką. Warzywa powinny wypuścić
soki jeśli będzie tego niewiele można podlać przegotowaną
wodą ja dałam około 3/4 szklanki.W
miedzy czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której obsmażamy nasze klopsy.Gdy warzywa będą już miękły dodajemy obgotowany
brokuł, mieszamy a następnie na powierzchnię warzyw układamy obsmażone klopsy. Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut (do miękkości warzyw).Gotowe danie wykładamy na miseczki i dekorujemy
pietruszką lub
kolendrą.Smacznego...