ßßß Cookit - przepis na Klopsiki wieprzowe z warzywnym curry

Klopsiki wieprzowe z warzywnym curry

nazwa

Wykonanie

Składniki na klopsy:
500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
mały pęczek pietruszki
1 jajo od szczęśliwej kury
1 łyżka siemienia lnianego
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
sól wg uznania
trochę oleju kokosowego do obsmażenia klopsów
Składniki na curry warzywne:
1 średni brokuł
1 marchewka
3 gałązki selera naciowego
2 - 3 pieczarki
1 cebulka
5 - 6 ząbków czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 duża papryka czerwona bądź żółta
3cm korzeń imbiru
1 kalarepka
1/2 łyżeczki ziarenek kminku
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kopra włoskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki cynamonu
sól morska około 1/2 łyżeczki
szczypta pieprzu czarnego
olej kokosowy do smażenia
kilka listków świeżej kolędry lub pietruszki
Brokuł gotujemy na parze aby był lekko twardy.
Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, siemieniem i pietruszką (najłatwiej wyrobić rękoma). Następnie zwilżamy ręce i formułujemy małe okrągłe klopsy. Odstawiamy w chłodnie miejsce.
W tym czasie przygotowujemy warzywa na curry. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy wg uznania. Czosnek, cebulę, paprykę chili i imbir drobno siekamy a nawet lekko rozcieramy na pastę w moździerzu.
Osobno rozcieramy ziarna kopra, kolędry i kminku.
Na dużej patelni (z pokrywką) rozgrzewamy około 1 dużej łyżki oleju kokosowego. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy przyprawy: kurkumę, cynamon, cayenne, roztarte ziarna i pastę (uwaga łatwo się przypala). Krótką chwilę smażymy około 1 minuty (będzie bardzo aromatycznie i może kręcić w nosie), a n astępnie wrzucamy pokrojony seler, kalarepkę i marchewkę mieszamy i krótko smażymy.
Dodajemy pieczarki, paprykę i przykrywamy pokrywką. Warzywa powinny wypuścić soki jeśli będzie tego niewiele można podlać przegotowaną wodą ja dałam około 3/4 szklanki.
W miedzy czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której obsmażamy nasze klopsy.
Gdy warzywa będą już miękły dodajemy obgotowany brokuł, mieszamy a następnie na powierzchnię warzyw układamy obsmażone klopsy. Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut (do miękkości warzyw).
Gotowe danie wykładamy na miseczki i dekorujemy pietruszką lub kolendrą.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/10/klopsiki-wieprzowe-z-warzywnym-curry.html