ßßß

Składniki na klopsy:500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatkimały pęczek pietruszki1 jajo od szczęśliwej kury1 łyżka siemienia lnianegołyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki chilisól wg uznaniatrochę oleju kokosowego do obsmażenia klopsówSkładniki na curry warzywne:1 średni brokuł1 marchewka3 gałązki selera naciowego2 - 3 pieczarki1 cebulka5 - 6 ząbków czosnku1 czerwona papryczka chili1 duża papryka czerwona bądź żółta3cm korzeń imbiru1 kalarepka1/2 łyżeczki ziarenek kminku1/2 łyżeczki ziarenek kolendry1/2 łyżeczki ziaren kopra włoskiego1 łyżeczka kurkumy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1/4 łyżeczki cynamonusól morska około 1/2 łyżeczkiszczypta pieprzu czarnegoolej kokosowy do smażeniakilka listków świeżej kolędry lub pietruszkiBrokuł gotujemy na parze aby był lekko twardy.Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, siemieniem i pietruszką (najłatwiej wyrobić rękoma). Następnie zwilżamy ręce i formułujemy małe okrągłe klopsy. Odstawiamy w chłodnie miejsce.W tym czasie przygotowujemy warzywa na curry. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy wg uznania. Czosnek, cebulę, paprykę chili i imbir drobno siekamy a nawet lekko rozcieramy na pastę w moździerzu.Osobno rozcieramy ziarna kopra, kolędry i kminku.Na dużej patelni (z pokrywką) rozgrzewamy około 1 dużej łyżki oleju kokosowego. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy przyprawy: kurkumę, cynamon, cayenne, roztarte ziarna i pastę (uwaga łatwo się przypala). Krótką chwilę smażymy około 1 minuty (będzie bardzo aromatycznie i może kręcić w nosie), a n astępnie wrzucamy pokrojony seler, kalarepkę i marchewkę mieszamy i krótko smażymy.Dodajemy pieczarki, paprykę i przykrywamy pokrywką. Warzywa powinny wypuścić soki jeśli będzie tego niewiele można podlać przegotowaną wodą ja dałam około 3/4 szklanki.W miedzy czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której obsmażamy nasze klopsy.Gdy warzywa będą już miękły dodajemy obgotowany brokuł, mieszamy a następnie na powierzchnię warzyw układamy obsmażone klopsy. Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut (do miękkości warzyw).Gotowe danie wykładamy na miseczki i dekorujemy pietruszką lub kolendrą.Smacznego...