Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja powstała, przy współpracy z portalem Beefmania, w celu promocji polskiej
wołowiny oraz jej producentów.Muszę się przyznać, że było to dla mnie dość dużym wyzwaniem, i nie mogłam się zdecydować co przyrządzić. No i padło na "pieczyste" . Długo trzeba było czekać, ale warto. Pieczeń wyszła przepyszna, wspaniale aromatyczna, delikatna, a dodatki wprost idealnie dopasowane.A co tu zresztą się
będę rozpisywać, oceńcie sami...


Składniki na pieczeń:1 kg
wołowiny (u mnie pierwsza krzyżowa)250 ml cydru
jabłkowego (można zastąpić niesłodzonym
sokiem z
jabłek)marynata : łyżka
soli,
woda przegotowana ostudzona do przykrycia
mięsa, łyżeczka ziaren
pieprzu, łyżeczka pokruszonego
ziela angielskiego, 5-6
liści laurowycholej do obsmażenia (u mnie
kokosowy)posypka: 2 łyżki nasion
kopru włoskiego, 1 łyżka nasion
kminku, 1 pokruszona suszona
papryczka chili, 1 łyżka ziaren
pieprzu, 1/2 łyżki nasion
kolendry, 1 łyżka
słodkiej papryki, 1 łyżka ciemnego
cukru muscovado lub
miodu, 2 ząbki
czosnkusos pomidorowy : 400 ml passaty pomidorowej, 1 łyżka
musztardy Dijon, 60ml cydru
jabłkowegoWieczór przed pieczeniem przygotowujemy
mięso. Myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie umieszczamy w dużym naczyniu zalewamy ostudzoną, przegotowaną
wodą i dodajemy składniki na marynatę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki.Następnego dnia
mięso wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron (zachowamy w ten sposób jędrność
mięsa).W
między czasie przygotowujemy posypkę do
mięsa. Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu i rozcieramy razem. Tak przygotowaną wcieramy w obsmażoną
wołowinę.Następnie
mięso układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym zalewamy cydrem, dodajemy odcedzony z marynaty
pieprz,
ziele angielskie i
liście laurowe i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia.Po tym czasie, naczynie przykrywamy a temperaturę zmniejszamy do 140°C i pieczemy przez kolejne 3 godziny lub dłużej (im dłużej tym delikatniejsze będzie pieczeń). Co pół godziny
mięso można przekręcić albo polewać
sokami. Jeżeli
soki się wygotują dodajemy więcej cydru.Po tym czasie naczynie wyciągamy z pieca. Pozostały sok przelewamy na patelnię, dodajemy
przecier pomidorowy,
musztardę Dijon oraz resztę cydru oraz gotujemy przez około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje.W tym czasie jest czas na przygotowanie surówki.

Składniki:pół główki poszatkowanej
białej kapustypęczek
rzodkiewekpęczek świeżej
kolendrypęczek
szczypiorkugarść świeżych liści
miętysok z 1
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska, świeżo zmielony
pieprzWarzywa i
zioła kroimy. Następnie umieszczamy w dużej misce, polewamy
sokiem z cytryny,
oliwą oraz doprawiamy
solą,
pieprzem i razem mieszamy.Tak przygotowaną surówkę podajemy z plasterkami pieczeni i polewamy
sosem pomidorowym. Palce lizać...


Smacznego...