ßßß

Składniki na pieczeń:1 kg wołowiny (u mnie pierwsza krzyżowa)250 ml cydru jabłkowego (można zastąpić niesłodzonym sokiem z jabłek)marynata : łyżka soli, woda przegotowana ostudzona do przykrycia mięsa, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka pokruszonego ziela angielskiego, 5-6 liści laurowycholej do obsmażenia (u mnie kokosowy)posypka: 2 łyżki nasion kopru włoskiego, 1 łyżka nasion kminku, 1 pokruszona suszona papryczka chili, 1 łyżka ziaren pieprzu, 1/2 łyżki nasion kolendry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka ciemnego cukru muscovado lub miodu, 2 ząbki czosnkusos pomidorowy : 400 ml passaty pomidorowej, 1 łyżka musztardy Dijon, 60ml cydru jabłkowegoWieczór przed pieczeniem przygotowujemy mięso. Myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie umieszczamy w dużym naczyniu zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą i dodajemy składniki na marynatę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki.Następnego dnia mięso wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron (zachowamy w ten sposób jędrność mięsa).W między czasie przygotowujemy posypkę do mięsa. Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu i rozcieramy razem. Tak przygotowaną wcieramy w obsmażoną wołowinę.Następnie mięso układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym zalewamy cydrem, dodajemy odcedzony z marynaty pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia.Po tym czasie, naczynie przykrywamy a temperaturę zmniejszamy do 140°C i pieczemy przez kolejne 3 godziny lub dłużej (im dłużej tym delikatniejsze będzie pieczeń). Co pół godziny mięso można przekręcić albo polewać sokami. Jeżeli soki się wygotują dodajemy więcej cydru.Po tym czasie naczynie wyciągamy z pieca. Pozostały sok przelewamy na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy, musztardę Dijon oraz resztę cydru oraz gotujemy przez około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje.W tym czasie jest czas na przygotowanie surówki.
Składniki:pół główki poszatkowanej białej kapustypęczek rzodkiewekpęczek świeżej kolendrypęczek szczypiorkugarść świeżych liści miętysok z 1 cytryny1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasól morska, świeżo zmielony pieprzWarzywa i zioła kroimy. Następnie umieszczamy w dużej misce, polewamy sokiem z cytryny, oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem i razem mieszamy.Tak przygotowaną surówkę podajemy z plasterkami pieczeni i polewamy sosem pomidorowym. Palce lizać...
Smacznego...