ßßß Cookit - przepis na W kuchni u królowej,czyli przepis na kurczaka koronacyjnego

W kuchni u królowej,czyli przepis na kurczaka koronacyjnego

nazwa

Wykonanie

W 1953 roku podczas przyjęcia z okazji koronacji królowej Elżbiety na stolach pokazała się sałatka z kurczaka serwowana z ryżem. Pomysłodawcami byli - nadworna kucharka Rosemary i królewska kwiaciarka Konstancja. Dziewczyny chyba nigdy nie spodziewały się, jak wielkim sukcesem okazała się ich sałatka.
Nieprzerwanie ,od 59 lat serwowana jest na wszystkich ważnych uroczystościach w Pałacu Buckingham podczas lunchu. Jej walory smakowe docenili tez obywatele Wielkiej Brytanii, jest najbardziej popularnym zimnym daniem na wyspach.
W sieci, przepisów jest wiele,Ja swój trochę modyfikowałam,trochę odjęłam,trochę dodałam:)
Produkty:
4 piersi z kurczaka
makaron penne lub świderki(najlepiej ugotowany dzień wcześniej)
majonez
śmietana
2 cebule
4 Ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
natka kolendry
1 papryczka chili
mango/morela/brzoskwina-świeże lub jako dżem
mielone migdały
przecier pomidorowy
masło
limonka
przyprawa curry
pieprz
sól
Na patelni smażymy 4 piersi z Kurczaka, bez przypraw z minimalna iloscią tłuszczu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelnie wrzucamy łyzke masła , poszatkowane 2 cebule, papryczkę chili i natkę kolendry(garść), wyciśnięte 4-5 ząbki czosnku,
1 czubata łyżka przyprawy curry,1 czubata łyżka przecieru pomidorowego, jedna łyzka dżemu z mango, brzoskwini lub z moreli, pół łyżki mielonych migdałów i sok z jednej limonki.
Mieszamy delikatnie,aż cebulka się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.
Idziemy teraz napić się kawy , rozprostować nogi przed telewizorem , mamy parę godzin dla siebie, bo przecież kurczak stygnie bardzo wolno:)
Jak już wszystko jest porządnie wystudzone kroimy kurczaka w Kostkę i mieszamy z farszem curry. Dolewamy jakieś 5 łyżek śmietany, dodajemy jeszcze trochę pieprzu , trochę curry, trochę migdałów, trochę kolendry-na wyczucie i do smaku. Na koniec dodajemy majonez wedle uznania, kto ile lubi, lub kto ile może:)
Sałatka powinna mieć żółtawo-pomaranczowy kolor. Odstawiamy- niech się tradycyjnie przegryzie. A gdzie najlepiej się przegryza sałatka? Oczywiście w lodówce;).Oryginalny przepis mówi, zeby serwować to z ryżem. Brytyjczycy często serwują to z pieczywem. Przy tej sałatce każdy sposób jest dobry. Mozna improwizować Kochani. Ja najbardziej lubię:
Z chrupkim panini:
Lub z polskim akcentem. Dodaje pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, puszkę kukurydzy i makaron penne lub świderki i mam cała michę sałatki na długi weekend.
Dwie sprawy na koniec.Jeżeli zdecydujecie się dodać świeże mango lub morele to muszą być bardzo dojrzałe, drobno pokrojone w kostke.
Dlaczego pisze,zeby makaron gotować dzień wcześniej? Taki makaron jak sobie w nocy postoi w lodowce to będzie bardziej chrupki, twardy i nie będzie się "rozplywał" w sałatce po paru godzinach.
Ufff....no to dzisiaj kolacja po królewsku.Częstujcie się,smacznego!
Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z kuchni angielskiej to zapraszam na FaceBooka, po prawej stronie jest etykietka fejsbukowa, wystarczy kliknąć w okienko i nas przytulić:)
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2012/05/w-kuchni-u-krolowejczyli-przepis-na.html