Wykonanie
W 1953 roku podczas przyjęcia z okazji koronacji królowej Elżbiety na stolach pokazała się
sałatka z
kurczaka serwowana z
ryżem. Pomysłodawcami byli - nadworna kucharka Rosemary i królewska kwiaciarka Konstancja. Dziewczyny chyba nigdy nie spodziewały się, jak wielkim sukcesem okazała się ich
sałatka.Nieprzerwanie ,od 59 lat serwowana jest na wszystkich ważnych uroczystościach w Pałacu Buckingham podczas lunchu. Jej walory smakowe docenili tez obywatele Wielkiej Brytanii, jest najbardziej popularnym zimnym daniem na wyspach.W
sieci, przepisów jest wiele,Ja swój trochę modyfikowałam,trochę odjęłam,trochę dodałam:)
Produkty:4
piersi z kurczakamakaron penne lub świderki(najlepiej ugotowany dzień wcześniej)
majonezśmietana2
cebule4
Ogórki konserwowe1 puszka
kukurydzynatka kolendry1
papryczka chilimango/morela/brzoskwina-świeże lub jako
dżemmielone
migdałyprzecier pomidorowymasłolimonkaprzyprawa currypieprzsólNa patelni smażymy 4
piersi z Kurczaka, bez przypraw z minimalna iloscią tłuszczu.Odstawiamy do ostygnięcia.Na patelnie wrzucamy łyzke
masła , poszatkowane 2
cebule,
papryczkę chili i
natkę kolendry(garść), wyciśnięte 4-5 ząbki
czosnku,1 czubata łyżka
przyprawy curry,1 czubata łyżka
przecieru pomidorowego, jedna łyzka
dżemu z
mango,
brzoskwini lub z
moreli, pół łyżki mielonych
migdałów i sok z jednej
limonki.Mieszamy delikatnie,aż
cebulka się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.
Idziemy teraz napić się
kawy , rozprostować nogi przed telewizorem , mamy parę godzin dla siebie, bo przecież
kurczak stygnie bardzo wolno:)
Jak już wszystko jest porządnie wystudzone kroimy
kurczaka w Kostkę i mieszamy z farszem
curry. Dolewamy jakieś 5 łyżek
śmietany, dodajemy jeszcze trochę
pieprzu , trochę
curry, trochę
migdałów, trochę
kolendry-na wyczucie i do smaku. Na koniec dodajemy
majonez wedle uznania, kto ile lubi, lub kto ile może:)
Sałatka powinna
mieć żółtawo-
pomaranczowy kolor. Odstawiamy- niech się tradycyjnie przegryzie. A gdzie najlepiej się przegryza sałatka? Oczywiście w lodówce;).Oryginalny przepis
mówi, zeby serwować to z
ryżem. Brytyjczycy często serwują to z
pieczywem. Przy tej
sałatce każdy sposób jest dobry. Mozna improwizować Kochani. Ja najbardziej lubię:Z chrupkim panini:
Lub z polskim akcentem. Dodaje pokrojone w kostkę
ogórki konserwowe, puszkę
kukurydzy i
makaron penne lub świderki i mam cała michę sałatki na długi weekend.
Dwie sprawy na koniec.Jeżeli zdecydujecie się dodać świeże
mango lub
morele to muszą być bardzo dojrzałe, drobno pokrojone w kostke.Dlaczego pisze,zeby
makaron gotować dzień wcześniej? Taki
makaron jak sobie w nocy postoi w lodowce to będzie bardziej chrupki, twardy i nie będzie się "rozplywał" w
sałatce po paru godzinach.Ufff....no to dzisiaj kolacja po królewsku.Częstujcie się,smacznego!Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z kuchni angielskiej to zapraszam na FaceBooka, po prawej stronie jest etykietka fejsbukowa, wystarczy kliknąć w okienko i nas przytulić:)