ßßß
SAŁATKA Z GRUSZKĄPrzejdźmy więc do pierwszej sałatki – sałatki z gruszką. Do jej przygotowania nie potrzebujemy dużej ilości składników. Jak słusznie zauważył szef kuchni, do przyrządzenia sałatek powinniśmy użyć maksymalnie 5 składników. W mojej sałatce gruszka nie tylko odpowiada za walory smakowe, ale pełni ona również rolę dekoracyjną.
SKŁADNIKI1 gruszka;miks sałat (lodowa, roszponka, rukola, dębolistna);winogrona ciemne i zielone;orzechy włoskie;3 gatunki sera (pleśniowy, kozi, żółty);do ozdoby użyłam kiełków z buraka.Dressing:sok z pomarańczy;sok z cytryny;olej z pestek dyni Oleofarm;pieprz.WYKONANIESałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ósemkę i rozkładamy na sałacie. Winogrono przekrawamy na pól, wyciągamy pestki i układamy między kawałkami gruszki. Sery kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1x1cm. Orzechy gotujemy 3 minuty, odsączamy i posypujemy sałatkę. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę.WIOSENNA SAŁATKAOto prawdziwie kolorowa i wiosenna sałatka. Może nie wygląda efektownie, ale zapewniam Was, jest bardzo smaczna.
SKŁADNIKImiks sałat;kiełki (jakie kto lubi);pomidorki koktajlowe;ogórek zielony;papryka żółta i czerwona;rzodkiewka;szczypior;ser pleśniowy i żółty;cebula czerwona;pomarańcza;pestki dyni solone Oleofarm;orzechy włoskie.Dressing:olej arachidowy Oleofarm;ocet balsamiczny biały;pieprz;szczypta cukru.WYKONANIESałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki przekrawamy na pół. Ogórek i rzodkiewkę kroimy w pół talarki a paprykę w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka a szczypior siekamy. Ser kroimy w kosteczkę 1x1 cm. Wszystkie warzywa posypujemy pestkami dyni i orzechami. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Polewamy dobrze wymieszanym dressingiem. Smacznego!