Wykonanie
Wspomnień po Dietetycznych Rewolucjach ciąg dalszy. Tak, jak obiecałam w poprzednim wpisie, przedstawię Wam dwie sałatki, które przygotowałam na spotkaniu. Będą to:
sałatka z
gruszką oraz wiosenna
sałatka.Trudno było się zdecydować jaką
sałatkę przyrządzić. Szef kuchni Mirosław Jabłoński przygotował dla nas mnóstwo składników do ich przygotowania. Począwszy od
owoców (
miedzy innymi
truskawki,
winogrona,
gruszki,
jabłka,
ananas,
arbuz czy
pomarańcze) po bukiet warzyw (z botwiną,
szparagami,
kalafiorem czy
brokułami na czele).
SAŁATKA Z
GRUSZKĄPrzejdźmy więc do pierwszej sałatki – sałatki z
gruszką. Do jej przygotowania nie potrzebujemy dużej ilości składników. Jak słusznie zauważył szef kuchni, do przyrządzenia sałatek powinniśmy użyć maksymalnie 5 składników. W mojej
sałatce gruszka nie tylko odpowiada za walory smakowe, ale pełni ona również rolę dekoracyjną.

SKŁADNIKI1
gruszka;
miks sałat (lodowa,
roszponka,
rukola, dębolistna);
winogrona ciemne i zielone;
orzechy włoskie;3 gatunki
sera (pleśniowy, kozi, żółty);do ozdoby użyłam
kiełków z
buraka.Dressing:sok z
pomarańczy;
sok z cytryny;
olej z pestek dyni Oleofarm;
pieprz.WYKONANIE
Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
Gruszkę kroimy w ósemkę i rozkładamy na sałacie.
Winogrono przekrawamy na pól, wyciągamy pestki i układamy
między kawałkami
gruszki.
Sery kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1x1cm.
Orzechy gotujemy 3 minuty, odsączamy i posypujemy
sałatkę. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą
sałatkę.WIOSENNA
SAŁATKAOto prawdziwie kolorowa i wiosenna
sałatka. Może nie wygląda efektownie, ale zapewniam Was, jest bardzo smaczna.

SKŁADNIKI
miks sałat;
kiełki (jakie kto lubi);
pomidorki koktajlowe;
ogórek zielony;
papryka żółta i czerwona;
rzodkiewka;
szczypior;
ser pleśniowy i żółty;
cebula czerwona;
pomarańcza;
pestki dyni solone Oleofarm;
orzechy włoskie.Dressing:
olej arachidowy Oleofarm;
ocet balsamiczny biały;
pieprz;szczypta
cukru.WYKONANIE
Sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki,
pomidorki przekrawamy na pół.
Ogórek i
rzodkiewkę kroimy w pół talarki a
paprykę w kosteczkę.
Cebulę kroimy w piórka a
szczypior siekamy.
Ser kroimy w kosteczkę 1x1 cm. Wszystkie warzywa posypujemy
pestkami dyni i
orzechami. Na wierzchu układamy cząstki
pomarańczy. Polewamy dobrze wymieszanym dressingiem. Smacznego!