Wykonanie
Moje dzieciaki od jakiegoś czasu "suszyły" mi głowę o kebaba. Ok, chcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest.Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła
pora na chlebek
pita.Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :)
Składniki na 6
chlebków:1 szklankę ciepłej
wodymąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli50 g
drożdży1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 szklanki
oleju ryżowegoFarsz:500 g
piersi z kurczakasólpieprzprzyprawa do kurczakapapryka ostra mielona4-5 łyżek
oleju ryżowego1
czerwona papryka1
cebula biała1
cebulka czerwonagroszek konserwowy
marchew konserwowasałata lodowaSos czosnkowy:2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęWykonanie:Z
drożdży ciepłej
wody,
cukru i odrobiny
mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję
olej i tyle
mąki wymieszanej z
solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość.
Ciasto wykładam na blat podsypany
mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam
chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.
Opłukaną i osuszoną
pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki.
Przyprawy mieszam z
olejem, zalewam paski
mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.
Paprykę kroję w kostkę,
cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy :
groszek i
marchew i wszystko mieszam ze sobą.
Sałatę siekam i odstawiam.
Na gorącej patelni podsmażam
mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie.
Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód
bułki układam posiekaną
sałatę, na to
mięso, następnie
surówkę warzywną i całość polewam
sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą
SMACZNEGO!