ßßß Cookit - przepis na Letnia zupa warzywna i placuszki ziemniaczane

Letnia zupa warzywna i placuszki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

PDF
Lato w pełni, na zewnątrz upał a my mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Dlatego zdecydowałam się na letnią zupę z młodych warzyw i coś co zawsze będzie przypominało mi letnie obiady w domu rodzinnym, czyli placki ziemniaczane.
Na przygotowanie obiadu potrzebujemy:
2 kg młodych ziemniaków
średnia cebula
mała kapusta biała
3 marchewki
2 pietruszki
mięso z kurczaka, może być porcja rosołowa lub udka (ok. pół kg)
mały kalafior
seler
por
mąka
jajko
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
pęczek koperku
1. Warzywa obieramy. Pół kg ziemniaków kroimy na połówki resztę odkładamy na placki. Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w talarki, kalafiora różyczkujemy, kapustę szatkujemy. Seler kroimy w kostkę.
2. Kurczaka myjemy i wrzucamy do dużego garnka wraz z warzywami. Zalewamy wodą, tak by było jej ok 5 cm więcej niż warzyw. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Wstawiamy zupkę na średni ogień i wsypujemy łyżkę soli.
3. W czasie gdy zupka się gotuje robimy placuszki. Większość osób ziemniaki na placki trze na tarce. Puncor natomiast nauczył mnie, że można zmielić je w maszynce do mięsa, efekt jest prawie identyczny. Kiedy już rozdrobnimy ziemniaki i cebulkę dodajemy do nich ok pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, jajko i mąkę. Ciasto na placuszki powinno być dość gęste by łatwo się je formowało. Placuszki smażymy na głębokim oleju na złoto - brązowy kolor.
4. Kiedy zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy drobno posiekany koperek i ewentualnie dosalamy do smaku.
5. Zupę podajemy po przestygnięciu wraz z placuszkami. Placki można podać z gęstą kwaśną śmietaną i cukrem lub samym cukrem.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/07/letnia-zupa-warzywna-i-placuszki.html