Wykonanie
PDF
Lato w pełni, na zewnątrz upał a my mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Dlatego zdecydowałam się na letnią zupę z
młodych warzyw i coś co zawsze będzie przypominało mi letnie obiady w domu rodzinnym, czyli placki ziemniaczane.Na przygotowanie obiadu potrzebujemy:2 kg
młodych ziemniakówśrednia
cebulamała
kapusta biała3
marchewki2
pietruszkimięso z kurczaka, może być porcja rosołowa lub udka (ok. pół kg)mały
kalafiorselerpormąkajajkosólpieprzliść laurowyziele angielskiepęczek
koperku1. Warzywa obieramy. Pół kg
ziemniaków kroimy na połówki resztę odkładamy na placki.
Marchewkę,
pietruszkę i
pora kroimy w talarki,
kalafiora różyczkujemy,
kapustę szatkujemy.
Seler kroimy w kostkę.2.
Kurczaka myjemy i wrzucamy do dużego garnka wraz z warzywami. Zalewamy
wodą, tak by było jej ok 5 cm więcej niż warzyw. Dodajemy kilka ziarenek
ziela angielskiego i kilka
liści laurowych. Wstawiamy zupkę na średni ogień i wsypujemy łyżkę
soli.3. W czasie gdy zupka się gotuje robimy placuszki. Większość osób
ziemniaki na placki trze na tarce. Puncor natomiast nauczył mnie, że można zmielić je w maszynce do
mięsa, efekt jest prawie identyczny. Kiedy już rozdrobnimy
ziemniaki i
cebulkę dodajemy do nich ok pół łyżeczki
soli, dużą szczyptę
pieprzu,
jajko i
mąkę. Ciasto na placuszki powinno być dość gęste by łatwo się je formowało. Placuszki smażymy na głębokim
oleju na złoto - brązowy kolor.4. Kiedy zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy aż
mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy drobno posiekany
koperek i ewentualnie dosalamy do smaku.5. Zupę podajemy po przestygnięciu wraz z placuszkami. Placki można podać z gęstą kwaśną
śmietaną i
cukrem lub samym
cukrem.Smacznego!!!PDF