Wykonanie
Dużo smaków, dużo pracy - w tych kilku słowach
mogę powiedzieć o tej potrawie.
Polędwiczki wieprzowe nadziewane
parmezanem,
suszonym pomidorem i
kiszonym ogórkiem, duszone z
brandy.
Marchewka jest duszona na
maśle z
imbirem, przyprawiona
cynamonem.
Buraczki po ugotowaniu marynowane są w sosie francuskim (
miód,
ocet balsamiczny,
musztarda,
czosnek...).
Kasza gryczana dosłownie chwilę podsmażona z przyrumienioną
cebulką, zmieszana z sosem z polędwiczek.Dużo pracy, dużo brudnych garnków, ale naprawdę warto od czasu do czasu postarać się bardziej dla tej różnorodności smaków na jednym talerzu :)Składniki podaję dla
trzech osób.Przygotowanie
buraków:Wybieramy 3-4 średnie
buraki, zbyt duże spowodują, że będą długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do
wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą
wodą, by usunąć resztki ziemi.Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego
buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości
buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Dodajemy do
buraków sos francuski:5-6 łyżek z
oliwy1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
miodu1 duży ząbek
czosnkusok z cytryny - 2 łyżkiłyżeczka
musztardysól,
pieprzMiksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych
buraczków, dodajemy też posiekany
koperek.Przygotowanie
marchewki:Składniki:50 dkg drobnej
marchewkiimbir - ścieramy 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach1-2 łyżki
masłacynamon,
sól,
pieprz, kilka kropel
cytrynySposób przygotowania:
marchewki umyte, obrane i pokrojone na talarki gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę
wywaru. na patelnię nakładamy
masło, do roztopionego
masła dodajemy
imbir i
cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane
marchewkidoprawiamy
solą,
pieprzem i delikatnie
cytryną - mają być słodkie, mieszamydusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość
wywaru, który nam został z gotowania
marchewki.Przygotowanie
kaszy gryczanej:Składniki:2 woreczki
kaszy gryczanejmała
cebulazielona
pietruszkałyżka
oliwySposób przygotowania:gotujemy
kaszę wg instrukcji napisanej na opakowaniu na
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną
cebulędodajemy na patelnię ugotowaną
kaszę, zieloną
pietruszkę, dodajemy 3 łyżki sosu z duszenia polędwiczek, przyprawiamy, mieszamyPrzygotowanie roladek z polędwiczek:Składniki:500 gram
polędwiczki wieprzowej
musztarda3 połówki
suszonych pomidorów1 nieduży
kiszony ogórek6 "słupków"
parmezanu50 ml
brandy70 gram
masłaoliwa3-4 zabki
czosnkuprzyprawa gotowa do
mięsa wieprzowegoSposób przygotowania:polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, tłuczkiem ubijamy je w poprzek włókien mięśniowych na tzw. "kotlety" , dodajemy łyżkę
oliwy i gotowej
przyprawy, zostawiamy tak przygotowane
mięso na kilka godzin, a najlepiej przygotować je dzień wcześniejkażdy kawałek
mięsa smarujemy
musztadą, dodajemy po słupku
parmezanu, 1/2 kawałka
suszonego pomidora, słupku
ogórka kiszonego. Zwijamy roladki, korzystamy z wykałaczek. na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy całe ząbki
czosnku (w łupinkach), dodajemy roladki, smażymy. Obrumieniamy z każdej strony po minucie, następnie dodajemy
brandy, podpalamy
alkohol. Po wygaśnięciu ognia dodajemy trochę
wody, przykrywamy
mięso pokrywką i dusimy przez 30 minut.roladki można podać w całości lub pokroić w poprzek, jak na zdjęciu.Smacznego :)
