ßßß Cookit - przepis na Roladki z polędwiczki wieprzowej w wielu smakach

Roladki z polędwiczki wieprzowej w wielu smakach

nazwa

Wykonanie

Dużo smaków, dużo pracy - w tych kilku słowach mogę powiedzieć o tej potrawie. Polędwiczki wieprzowe nadziewane parmezanem, suszonym pomidorem i kiszonym ogórkiem, duszone z brandy. Marchewka jest duszona na maśle z imbirem, przyprawiona cynamonem. Buraczki po ugotowaniu marynowane są w sosie francuskim ( miód, ocet balsamiczny, musztarda, czosnek...). Kasza gryczana dosłownie chwilę podsmażona z przyrumienioną cebulką, zmieszana z sosem z polędwiczek.
Dużo pracy, dużo brudnych garnków, ale naprawdę warto od czasu do czasu postarać się bardziej dla tej różnorodności smaków na jednym talerzu :)
Składniki podaję dla trzech osób.
Przygotowanie buraków:
Wybieramy 3-4 średnie buraki, zbyt duże spowodują, że będą długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, by usunąć resztki ziemi.
Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Dodajemy do buraków sos francuski:
5-6 łyżek z oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 duży ząbek czosnku
sok z cytryny - 2 łyżki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych buraczków, dodajemy też posiekany koperek.
Przygotowanie marchewki:
Składniki:
50 dkg drobnej marchewki
imbir - ścieramy 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach
1-2 łyżki masła
cynamon, sól, pieprz, kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania:
marchewki umyte, obrane i pokrojone na talarki gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru. na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki
doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy
dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość wywaru, który nam został z gotowania marchewki.
Przygotowanie kaszy gryczanej:
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
mała cebula
zielona pietruszka
łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
gotujemy kaszę wg instrukcji napisanej na opakowaniu na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę, zieloną pietruszkę, dodajemy 3 łyżki sosu z duszenia polędwiczek, przyprawiamy, mieszamy
Przygotowanie roladek z polędwiczek:
Składniki:
500 gram polędwiczki wieprzowej
musztarda
3 połówki suszonych pomidorów
1 nieduży kiszony ogórek
6 "słupków" parmezanu
50 ml brandy
70 gram masła
oliwa
3-4 zabki czosnku
przyprawa gotowa do mięsa wieprzowego
Sposób przygotowania:
polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, tłuczkiem ubijamy je w poprzek włókien mięśniowych na tzw. "kotlety" , dodajemy łyżkę oliwy i gotowej przyprawy, zostawiamy tak przygotowane mięso na kilka godzin, a najlepiej przygotować je dzień wcześniej
każdy kawałek mięsa smarujemy musztadą, dodajemy po słupku parmezanu, 1/2 kawałka suszonego pomidora, słupku ogórka kiszonego. Zwijamy roladki, korzystamy z wykałaczek. na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy całe ząbki czosnku (w łupinkach), dodajemy roladki, smażymy. Obrumieniamy z każdej strony po minucie, następnie dodajemy brandy, podpalamy alkohol. Po wygaśnięciu ognia dodajemy trochę wody, przykrywamy mięso pokrywką i dusimy przez 30 minut.
roladki można podać w całości lub pokroić w poprzek, jak na zdjęciu.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/11/roladki-z-poledwiczki-wieprzowej-w.html