Wykonanie
Łosoś pieczony podany z warzywami i
cytryną to pożywne, lekkie i smaczne danie. Polecam.

SKŁADNIKI:250-300 g
świeżego łososia1
marchewka1 mała
pietruszka1/2
młodej cukinii1
cebula2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła naturalnego
sól,
czosnek granulowany,
pieprz,
imbirpesto (na bazie
bazylii) do natarcia
łososiaplastry
cytryny do przystrojenia daniaPRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, osuszamy,
ostrym nożem odcinamy skórę.Tak przygotowana
rybę skrapiamy
sokiem z cytryny i nacieramy
bazyliowym pesto (1 duża łyżka wystarczy).Kawałki
ryby zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 *C, przez 20 minut.
Marchew,
pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej,
cebulę kroimy w piórka, dodajemy
przyprawy,
olej i pokrojoną w paski
cukinię. Podpiekamy na patelni, dolewając 1/2 szklanki
wody. Gdy płyn się zredukuje dodajemy
sok z cytryny i łyżkę
masła.Jarzynę przekładamy na talerz,
łososia układamy na jarzynach, dekorujemy plastrami
cytryny. Podajemy.Smacznego.